Na vysoké noze

26. 03. 2011 15:07:39
Módní obuv, rozuměj obuv nepohodlná, ba přímo zdraví škodlivá, ale zato líbivá, trendová a veskrze elegantní, se vyrábí pouze pro ženy. Víte proč? Vždyť i nejednomu zakrslíkovi by zvýšený podpatek mohl zvednout sebevědomí. Háček je v tom, že muži by nepohodlné boty nikdy, ale opravdu nikdy nenosili.

Ve staré Číně si ženy nechávaly lámat nártní kůstky a doživotně klopýtaly na zmrzačených, ale tak půvabně drobných nožkách.

V 21. století miliony obyvatelek nejvyspělejších zemí každodenně podstupují torturu chůze na vysokých podpatcích, které prokazatelně vedou k nevratným deformacím chodidel, negativně ovlivňují celý pohybový aparát, zvyšují riziko úrazu a znemožňují přirozenou chůzi ....ale nohy na nich vypadají tak krásně!

Proč to ty ženy dělají? Jsou to masochistky, podobně jako fakíři necítí bolest nebo mají vymyté mozky? Uhádli jste, C je správně. Ve středověké Číně stejně jako v moderním světě ženy stále znova podléhají šalbě módy a permanentnímu tlaku okolí, dvěma mámivým sirénám, na které odjakživa reagují hlavně citlivé ženské uši. Většina mužů módní diktát vnímá, jen co se týče vzhledu jejich partnerek, ale rozhodně jej nepustí přes práh vlastního pohodlí.

Mediální masáž běží na plné obrátky. Když pomineme teenagerky v converskách (které mimochodem ze zdravotního hlediska taky nejsou zrovna ideální), v časopisech snad nenajdete jedinou stylistou posvěcenou fotku ženy v pohodlných botách. Módní tvary určují designéři, kteří nemají ani potuchy o anatomii chodidel a pravidlech konstrukce obuvi. V honbě za originalitou si naopak libují v překračování parametrů prověřených dlouholetou praxí. Svou vlastní představu, jak obuví estetizovat vzhled nohou, nám tihle diletanti vnutili tak dokonale, že pohodlnou dámskou obuv vnímáme jako neatraktivní.

Globalizovaný obchod výstřelky návrhářů podporuje. Nabízet designové nic, jehož hodnota se neměří kvalitou ani množstvím materiálu, o poctivém obuvnickém řemesle ani nemluvě, je vždycky výhodnější než prodávat kvalitní boty. Marže jsou každopádně podstatně vyšší. Všimli jste si, že módní dámská obuv na vás jukne na každém rohu, zatímco solidní obchod se zdravou obuví abys pohledal?

V tom reklamním šílenství nikdo nechce slyšet, že ortopedi a podiatři bijí na poplach stále silněji. Milovnice podpatků totiž nejen trpí. (Ano, trpí! Pánové, nenechte se zmást, jakkoli se ty ženy tváří příjemně, dlouhodobá chůze na vysokých podpatcích opravdu není nijak příjemná ani pohodlná. Ženské nohy jsou stavěné stejně jako mužské a představte si, jak by se chodilo vám. Úsměvy žen maskující bolest jsou jen výsledkem pravidelného tréninku.) Milovnice podpatků zároveň riskují své zdraví a musejí vědět, že za erotickou přitažlivost (na níž se elegantní botky stejně podílejí jen malou měrou) zaplatí v pozdějším věku daň v podobě vbočených palců, kladívkových prstů, zkrácení lýtkových svalů, artrózy kloubů, bolestivé chůze a nepříjemných a ne vždy účinných operativních zákroků.

high-heels-image2.jpg

Ale ono je to dokonce ještě horší. Poslední výzkumy ukazují, že vysoké podpatky mohou mít daleko fatálnější důsledky, než si jejich nositelky dokáží představit. Ve jménu krásy podstupují riziko, že si zkrátí život o několik let. S prodlužujícím se věkem dnes rychle přibývá pacientů s cukrovkou druhého typu, mluví se dokonce o moderní epidemii, a u této diagnózy rozhoduje o délce života právě stav dolních končetin. Rozsáhlá studie zjistila, že pacienti, kteří v době onemocnění mají zdravé nohy, žijí v průměru ještě 21 let, ale mají-li nohy deformované, umírají v průměru už po sedmi letech.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tolik šedivá teorie a teď trochu praxe. Při pohledu do botníku zjišťuji, že každé druhé z mých bot jsou na podpatku. Kde se jich tolik vzalo? Přece dobře vím, že:

1/ ničí nohy,

2/ odjakživa se na podpatcích necítím,

3/ i když si je koupím, tak je skoro nenosím, protože v ranním spěchu zpravidla řeším obutí ryze pragmaticky a do lodiček bych si musela natahovat silonky.

Mračím se a už poněkolikáté si umiňuji: nikdy více! Jenže pak přijdu do obchodu ... můj zrak samovolně upoutají nějaké elegantní botky ... za zkoušku nic nedám, že ... vlastně zase tak nepohodlné nejsou, těch pár kroků po prodejně v nich ujdu jako nic ... a když ty nohy v nich vypadají tak krááásně!

Autor: Petra Kišová | sobota 26.3.2011 15:07 | karma článku: 15.68 | přečteno: 2116x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 250 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 427 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 590 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...