Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Písanka je přežitek z doby preinternetové

Proč trápit krasopisem dítka, která tuto dovednost na 99 % nebudou nikdy v životě potřebovat? Prostor věnovaný výuce psaní by se měl zmenšit adekvátně k poklesu jeho významu.

Bývala doba, kdy schopnost dokonale vykroužit písmena patřila k vysoce ceněným a ovládal ji jen malý okruh lidí. Tato doba skončila s vynálezem a rozšířením knihtisku.

Bývala doba, kdy jste se bez znalosti krasopisu neuplatnili v žádné úřednické profesi. Ukončil ji nástup psacích strojů.

Bývala doba, kdy korespondence měla převážně papírovou podobu a zčásti se psala skutečně rukou. Tato éra nenávratně zmizela s příchodem internetu.

Bývala doba, kdy se prvňáčci trápili nad písankou a bojovali s každým písmenkem tak dlouho, dokud opakovaně nevytvářeli téměř dokonalé kopie jeho předlohy. V českém školství tato doba setrvačností běží pořád dál. Se zažitou praxí písankového drilu zatím nástup nových komunikačních technologií nepohnul ani o píď.

Vidím to jako problém ve třech rovinách. První historicko-společenskou jsem už naznačila. Písmo má v lidské společnosti nezastupitelnou roli jako vizuální záznam jazyka a prostředek k uchovávání a předávání informací. Proto byl odjakživa kladen velký důraz na totožné provedení a tím i srozumitelnost jednotlivých znaků. Způsob záznamu se s vývojem společnosti zdokonaloval a zároveň klesal význam ručního zápisu, který postupně vytlačily daleko přesnější metody.

Druhou rovinou je pohled jednotlivce. Psací písmo lze využít na třech úrovních, které se výrazně liší nároky na kvalitu provedení. Krasopis je vyžadován na ručně psaných veřejných dokumentech - ovšem s takovými se dnes setkáme pouze výjimečně a v době, kdy dnešní prvňáčci dospějí, zřejmě už jenom mimořádně. Druhou úroveň tvoří záznamy určené jiným osobám, které nevyžadují krasopis, ale čitelnost. Jejich počet v posledních letech rychle klesá a s rozšířením moderní techniky na nižších stupních škol lze očekávat další pokles. Třetí úrovní jsou záznamy, které pisatel pořizuje sám pro sebe. I jich postupně ubývá, protože zejména mladší a technicky zdatnější lidé často preferují poznámky v elektronické podobě, které jsou čitelnější a lze s nimi dále pracovat (pracovní porady, vysokoškolské přednášky, tiskové konference... - tam všude jsou klasické zápisníky nahrazovány notebooky a spol.). Pro ručně psané poznámky hovoří zase rychlost a jednoduchost a je jasné, že už z těchto důvodů hned tak nevymizí. Na druhé straně si přiznejme, že poznámky psané rukou pro vlastní potřebu a záznamy v písankách z první třídy mají vizuálně společné jen to, že v obou případech mluvíme o psacím písmu (a někdy ani to ne, protože spousta lidí vlastní rukopis nepřečte a píše raději tiskacím).

Tím se dostáváme ke třetí rovině problému, kterou je smysluplnost intenzivní výuky psaní. Část dětí navzdory veškerému drilu škrábe jako kocour (aniž by tato okolnost sama o sobě negativně ovlivnila jejich budoucí školní výsledky – tedy s výjimkou známek za úpravu). Jenže ani prvňáčkům, kteří nosí ze psaní jedničky, zpravidla krasopis nevydrží déle než pár ročníků. Potom jsou nuceni zrychlit, ruka se vypíše a jejich písmo nabude osobitý charakter často připomínající písmo některého z rodičů. Proto tvrdím, že přínos hodin psaní není trvalý a neodpovídá vynaloženému času a úsilí. Hlavním výsledkem je, že učitelé mají méně práce s luštěním písemných prací žáků, ale i to jen na pár let, než si děti písmo upraví po svém.

Sečteno a podtrženo: výuka psaní ztratila svůj původní význam a vysokou užitnou hodnotu jak pro společnost, tak pro jednotlivce. Neříkám tím, že by se psací písmo mělo zrušit, ale přístup k tomuto vyučovacímu předmětu by měl být přehodnocen v souladu s poklesem jeho praktického významu. Jako rodič tří dětí si troufám tvrdit, že výuce krasopisu (pozor, nikoli pravopisu!) je v prvních ročnících základních škol věnována taková pozornost a vyhrazen takový prostor, jaké si dnes už nezaslouží. Proč nadále bazírovat na dokonalém provedení psacího písma, kterého část žáků stejně nikdy nedocílí, ale i ti úspěšní ho časem „zapomenou“ a s největší pravděpodobností nikdy nevyužijí? S argumenty jako tradice a „však jim neuškodí naučit se něco navíc“ na mě prosím nechoďte. Vždyť je tolik nových věcí, které se potřebují naučit a opravdu je v životě využijí! Kdyby se hodinová dotace psaní snížila na polovinu, mohlo by se v ušetřeném čase do těch dosud otevřených a vědomosti nadšeně hltajících hlavinek nalévat něco užitečnějšího. Případně by se stihlo zatraktivnit výuku formou her a prožitků, tak aby se vědomosti a dovednosti lépe vstřebaly. Jako rodič nemohu pominout ani domácí přínos: místo nudných úkolů procvičujících písmenka bychom čas věnovaný domácí přípravě mohli trávit daleko zajímavější debatou o nových poznatcích, které dětem budou skutečně užitečné.

Jestli si teď říkáte, že můj článek obhajuje nové písmo Comenia Script, které se podobá tiskacímu a zkušebně se zavádí v některých školách, tak jste vedle. Podle mého názoru toto písmo pouze dokládá, že daný problém existuje a je tak velký, že si ho všimlo i ministerstvo. Bohužel se zdá, že hlavním výsledkem celého projektu Comenia Script je zbytečně nákladný zmatek, ale jádro problému se stejně neřeší. Základní otázkou totiž není, jakým písmem se děti mají učit psát, ale zda má být na výuku psaní i nadále kladen stejný důraz jako na výuku čtení a matematiky.

Jinými slovy: zda chceme z dětí vychovávat tvůrčí bytosti schopné dostát všem novým nárokům 21. století nebo ztrácet čas marnými pokusy udělat z nich psací stroje.

Autor: Petra Kišová | úterý 26.4.2011 15:59 | karma článku: 15,17 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...