Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde armádě o rekruty nebo o peníze?

I když si resort obrany na jaře nechal schválit Bílou knihu o šetření, na zalepení děr v armádním rozpočtu to zdaleka nestačí. A tak si  vojenští experti dál lámou hlavy, jak to zařídit, aby se při ztenčených zdrojích dostálo všem mezinárodním závazkům, aby se našly rezervy na nezbytnou modernizaci vybavení, aby zbylo na udržení a přilákání lidských zdrojů a případně mohlo i zůstat někomu něco za nehty, jak je v tamních kruzích dobrým zvykem. Opravdu je pouhá shoda okolností, že myšlenku na odvody oprášili právě teď?

Sice jsem jen hloupý civilista, ale dala jsem si dohromady dvě a dvě a připadá mi, že to náhoda nebude. Prvním podstatným faktem je, že na ministerstvo obrany dolehla recese snad nejvíce ze všech resortů. V posledních dvou letech mu rozpočet klesl dokonce o dvacet procent a je nucen k nejrůznějším krkolomnostem. Viz Bílá kniha o obraně, která navrhuje poměrně drastické omezení současných schopností ozbrojených sil včetně likvidace bojových vrtulníků, protiletadlového raketového komplexu a dalších prestižních záležitostí. Jenže to je pořád málo. Jednak se ukazuje, že se úsporné záměry daleko snadněji píší na papír než prosazují v praxi, ale hlavně je v armádním hospodaření pořád děr jako v ementálu. Mezitím přituhuje v personální oblasti, špatně placení vojáci prchají do civilu a noví se nehrnou. A tak nezbývá než hledat další řešení.

Někdo neznalý českých poměrů by se možná podivil, proč se vojáci nevydali stejnou nátlakovou cestou jako doktoři, učitelé, policisté, zemědělci a další. Proč se nehrozí stávkami, proč silnice nebarikáduje vojenská technika a proč nás v médiích nebombardují fakta o mizerné finanční situaci rodin armádních specialistů. Odpověď je prostá: nejspíš by to nikoho nedojalo. Kdyby vojáci po vzoru lékařů zkusili akci „Děkujeme, odcházíme“, asi by jim veřejnost pěkně zamávala. Tak špatně si v očích lidu nestojí snad ani úředníci.  Resortu obrany se totiž zoufale nedostává nejen peněz, ale i podpory veřejného mínění.

Protože má tento fakt podle mého názoru zásadní význam, dovolím si krátkou odbočku. Opravdu si myslím, že jen málokterý národ má ke svým vojákům tak macešský vztah jako Češi. Je to dáno už historicky: vojáky si draze vydržujeme skoro sto let, aniž by kdy splnili svoji základní roli. Naše země s jednou z nejmoderněji vyzbrojených armád na světě v uplynulém století prošla dvěma okupacemi, a pokud vůbec kdy český voják na nějakého okupanta vystřelil, bylo těch výstřelů určitě míň, než v jediné šarvátce na indicko-pákistánské hranici. Za komunistů znělo voják z povolání skoro jako nadávka. A když se vstupem do NATO dostala česká armáda novou šanci zasloužit si úctu národa, všichni víme, jak to dopadlo. Co jsou vojákům platné všechny zahraniční mise a pomoci při  povodních, když je v očích veřejného mínění vysoko přebíjejí korupční aféry, jaké svými rozměry nemají v jiných resortech obdoby a pořád neberou konce? Ještě horší je, že tentokrát armáda ani nemůže svádět svoji pošramocenou image na mezinárodní konstelaci. Novodobou bitvu o veřejné mínění totiž prohrála vlastní vinou, když se nechala vysávat politickými pijavicemi a nedokázala je setřást. A výsledkem porážky je i to, že vojáci dnes ze srovnání s ostatními státem placenými profesemi vycházejí jako otloukánci, kteří se ani nepokusí ozvat.

Ale zpět k odvodům. Je v  situaci tenčících se zdrojů a stále naléhavějších personálních požadavků až tak překvapivé, že armáda najednou zatoužila vrátit se do starých dob a rekrutovat civilisty? Jak jinak má zařídit, aby se vlk personálních požadavků nažral a rozpočtová koza přitom zůstala celá? Civilní specialisté chybějících profesí, kteří zůstanou v záloze a naberou se bez platové kompenzace jen na dobu cvičení a konkrétního ohrožení, vyjdou nesrovnatelně levněji než permanentně vydržovaní zaměstnanci. Navíc je záměr zdánlivě nevinné legislativní úpravy daleko schůdnější než jakékoli pokusy o přímé navýšení armádního rozpočtu. Není to ideální cesta, není to ani nejrychlejší cesta, ale ono české armádě asi moc jiných cest nezbývá. Ty důležité křižovatky, na kterých se mohla vydat jiným směrem, totiž už dávno minula.

Jako občanka mám k myšlence odvodů dvě připomínky. Za prvé mi ta písnička o vznešených ideálech obrany vlasti, ve které se zpívá jen o specialistech vybraných profesí, zní trochu falešně. Možná by stálo za to nedělat z lidí voly a nalít jim čistého vína. Ale hlavně by mě zajímalo, jestli se ty prostředky, které armáda obnovením odvodů ušetří, využijí opravdu účelně. Protože čím méně se investuje do lidí, tím více zbude na materiální vybavení a tím větší zůstává také prostor na penězovody do stranických pokladen i soukromých kapes. Nestojí náhodou v pozadí celého nápadu právě tohle?

 

 

Autor: Petra Kišová | sobota 3.9.2011 22:20 | karma článku: 35,46 | přečteno: 4491x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!