Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antichartu "Stop cyklistům!" podpořilo už 23 měst

Ilegální hnutí, které se bouří proti neopodstatněné preferenci cyklistické dopravy na úkor motorové, stále nabývá na síle. Příznivci Anticharty se minulý víkend sešli na tajném místě, aby jednali o společném postupu dalšího boje proti předraženým cyklostezkám, zákazům parkování podél silnic, zbytečnému omezování rychlosti a dalším nešvarům, které rozvoj cyklistické dopravy provázejí.

Hnutí STOP CYKLISTŮM! má snadno čitelné logo.

Anticharta STOP CYKLISTŮM! je přímou reakcí na Uherskohradišťskou Chartu, která vznikla letos na jaře s cílem zlepšovat podmínky pro cyklodopravu. Její signatáři se mj. zavázali, že budou usilovat o zvýšení podílu cyklistické dopravy a její bezpečnosti, o odstraňování bariér pro cyklisty a zkvalitnění podmínek pro parkování jízdních kol.

Smyslem Anticharty je naopak upozorňovat na nebezpečí spojená s nárůstem cyklodopravy a účinně bránit jejímu dalšímu rozvoji, zejména pak rozvoji s podporou z veřejných zdrojů. Hnutí se nejprve začalo šířit spontánně na sociálních sítích, ale po několika měsících nabylo konkrétní podobu. První setkání antichartistů ukázalo nejen jeho nečekaně širokou základnu, ale i významnou účast klíčových míst. Antichartu tajně podepsali také představitelé 23 měst, kteří s veřejnou podporou chtějí počkat až na politicky příznivější klima. „Žijeme v převratné době, kdy se mění zažitá schémata a věci se začínají nazývat pravým jménem. My víme, že pravda je naší straně, a už brzy to budeme moci říkat nahlas,“ myslí si jeden ze starostů, kteří se schůzky zúčastnili inkognito.

„Opravdu nám nejde o to, abychom cyklisty z našich měst úplně vytlačili. To je naprosto pomýlený výklad. Pouze jim chceme dát najevo, že jsou u nás minoritou, která nemá nárok na žádné mimořádné zacházení,“ vysvětlil další ze signatářů. Cyklisté se podle něj mohou naprosto svobodně rozhodnout, jestli se přizpůsobí podmínkám určeným motoristickou majoritou nebo se odstěhují jinam, například do některého z měst opačného tábora.

K proklamovaným cílům antichartistů patří například rozdělení měst na zóny vyhrazené pouze motorové dopravě a části, kam sice mohou vjet i cyklisté, ale jen na vlastní riziko. „Navíc zde musejí počítat s pokutováním v případě, že svým způsobem jízdy omezí motoristy. Tento záměr jsme již konzultovali s právníky a dostalo se nám ujištění, že jej lze ošetřit obecní vyhláškou,“ konstatoval odborník na legislativu.

Dojetí v sále vyvolalo vystoupení nazvané „Helma jako zabiják?“. Zdravotní expert Anticharty na oficiálních statistikách průkazně doložil vysoká zdravotní rizika cyklistické dopravy, která se zpravidla zamlčují - od otlaků, podchlazení a otrav jedovatými zplodinami až po zranění ohrožující cyklisty na životech. Hrozivá čísla dokumentovala naprostou nedostatečnost oficiálně propagovaných bezpečnostních opatření. „V zemích, kde nejvíc lidí při jízdě na kolech používá helmu, je úmrtnost cyklistů na počet ujetých kilometrů daleko nejvyšší. Naopak nejnižší úmrtnost je v Nizozemí a v Dánsku, kde helmu nosí jen 0,1 %, resp. 3 % cyklistů,“ informoval expert o paradoxním zjištění.

Ke zvýšení bezpečnosti cyklistů se podle něj otevírají jen dvě cesty – buď skutečně účinnými a tím i nákladnými opatřeními v infrastruktuře zvýšit počet cyklistů na úroveň Dánska a Nizozemí, což je v České republice nejen s ohledem na stav veřejných rozpočtů nereálné, nebo cyklistickou dopravu úplně zakázat. „Statistiky jasně ukazují, že jakékoli polovičaté řešení povede jen k nárůstu cyklomrtvol na českých silnicích,“ varoval expert. Zároveň zdůraznil, že skutečným zabijákem není helma, jak naznačují statistiky, ale samotné kolo, jehož veřejné používání by mělo podléhat kontrole. „Je skutečně s podivem, že v Bruselu chtějí regulovat už i nafukování balónků, ale nikdo se nestará o to, kolik lidí riskuje své zdraví i životy v sedlech jízdních kol. Cyklisté k tomuto riziku dokonce nutí i své malé děti, které se nemohou bránit,“ podivoval se odborník Anticharty. Jak poznamenal, některé obory zjevně mají v zeleném Bruselu speciální zacházení a ani úřední šiml si v nich nemůže řádit tak, jak by chtěl.

Zaslouženou pozornost vzbudily také příspěvky „Vinařské cyklostezky a jejich dopady na alkoholismus a nehodovost“, „Metodika podpory cílené likvidace stojanů“, „Jízdní kolo jako mobilní a snadno odstranitelná překážka plynulé dopravy“ nebo „Psychika cyklisty a její slabá místa“.

Nařčení ze zpátečnictví antichartisté rozhodně odmítají. „Kdo se vrací zpět k již překonanému způsobu dopravy - my nebo oni? A pokud jde o to, kdo je ve skutečnosti pozadu - Uherskohradišťskou Chartu podepsalo 22 měst, Antichartu už 23. Nehledě k tomu, že jsme rozmístili své lidi na klíčová místa ministerstev i krajských a stavebních úřadů ještě dřív, než se pumpičkáři vůbec stačili rozkoukat,“ prohlásil v emotivním projevu nejmenovaný starosta. Právě na tuto pátou kolonu chce hnutí spoléhat do doby, než politická situace dozraje k veřejnému vystoupení. „Nezájem, zdržování, bojkot,“ jmenoval jeden z iniciátorů Anticharty STOP CYKLISTŮM! hlavní principy, jak zacházet s projekty opačného tábora. Zároveň ujistil všechny přítomné úředníky, že jejich taktika nevzbudí nežádoucí pozornost. „V naší státní správě se opravdu nemusíte bát, že by vašemu jednání někdo přikládal zvláštní význam. Překročit meze obecně přijímané a tolerované úřednické neschopnosti se vám v žádném případě nemůže podařit.“

Nedostatku financí na svou odbojnou činnost se antichartisté nemusejí obávat. Je veřejným tajemstvím, že nové hnutí získalo mocného příznivce v podobě automobilové lobby, která má s Evropskou komisí spoustu nevyřízených účtů. „V Bruselu vůbec nevědí, co chtějí. Na jedné straně nás směrnicemi tlačí ke zvyšování bezpečnosti, která vede k rostoucí hmotnosti aut. Na druhé straně má autům pořád klesat spotřeba. Jediným výsledkem takové krátkozraké  politiky může být zvyšování cen a postupný zánik evropského automobilového průmyslu, který bude převálcován cizí konkurencí,“ postěžoval si antichartistům člen nejužšího vedení automobilového sdružení, který se setkání zúčastnil v rafinovaném cyklopřevleku. „A co teprve  biopaliva, která nám ničí motory!“ ozvalo se z pléna. „Biopaliva mně vůbec nepřipomínejte, s těma to v Bruselu už totálně podělali a dobře to vědí. Jenomže tam nikdo netuší, jak z toho ven, takže za ně tu horkou kaši vylížou zase automobilky,“ brunátněl tajný host, který neskrýval ani svůj odpor k cyklodopravě. „Šlapači si naivně myslí, že když jednou Brusel zazelenal, tak budou mít jaro už napořád. Ale záměr snížit rychlost v městských centrech na třicítku je už poslední kapka, která jim rozhodně neprojde. Doba už nazrává a lidi konečně začínají chápat, že na zbytečnosti ve veřejné kase není dost peněz. A než se jim otevřou oči docela, musíme zarazit tolik projektů cyklostezek, kolik bude možné. Škodní na tom nebudete,“ rozhlédl se významně po sále.

Další setkání ilegálního hnutí STOP CYKLISTŮM! se uskuteční v březnu příštího roku a mj. zde budou vyhlášeny výsledky soutěže „O nejlépe překažený projekt cyklostezky 2011“. Uchazeči se mohou hlásit do 31. ledna na info@stop-cyklistum.cz . Pro úředníky, kteří prokazatelně doloží svou osobní zásluhu na nerealizaci projektu, jsou připraveny hodnotné ceny od rybářského svazu.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editace 14. 11. 22:10:

Děkuji adminům za to, že umístěním mého článku do rubriky "pozvánky, akce" postavili hnutí STOP CYKLISTŮM! na reálný základ. Teď už musí být všem pochybovačům jasné, že se ustavující schůze Anticharty opravdu uskutečnila a v březnu se chystá další. Slibuji, že se na jednání opět vloudím a všechno vám podle pravdy vylíčím. Některé aktuální informace se mi podařilo získat už dnes, najdete je v této Pozvánce.

 

 

Autor: Petra Kišová | pondělí 14.11.2011 12:32 | karma článku: 34,19 | přečteno: 6309x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....