Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elitní základní školy byly, jsou a doufejme i budou

Je rozlišování základních škol na výběrové a ty horší opravdu tak nemravné, jak tvrdí šéf společnosti Scio Ondřej Šteffl? Já si to nemyslím. Podle mě je naopak pokrytecké tvrdit, že jde o nějakou nežádoucí novotu, která u nás nemá tradici.

Článek Školy si vybírají prvňáčky, u zápisu zkoumají i analytické myšlení dnes kriticky poukázal na základní školy, které nepřijímají všechny děti, ale jen ty šikovné a talentované. Sociologové prý tuto segregaci od raného věku ostře kritizují. Jmenovitě je v článku uveden pouze jeden takový kritik, šéf společnosti Scio Ondřej Šteffl, který údajně pokládá rozlišování základních škol na výběrové a ty horší za zničující. "Je nemravné, nežádoucí, a dokonce nezákonné vytvářet nějaké výběrové základky se zaměřením na cizí jazyky nebo matematiku, a tím oddělovat různé skupiny dětí. V civilizovaných zemích je to něco naprosto vyloučeného. Vždyť tohle je právě to místo, kde se mají setkávat a učit sociálním kontaktům,“ cituje jeho vyjádření iDnes.

Nemám o školství takový přehled jako pan Šteffl, ale co vím, tak rozlišování škol na lepší a horší, a to dokonce už od zařízení pro děti předškolního věku, je v civilizovaných zemích naprosto běžné. Stejně tak je běžné, že se školské systémy snaží už od útlého věku podchytit talenty, které by v běžných školách zbytečně zahálely, a poskytnout jim pestřejší duševní stravu ve třídách zaměřených právě na ně. Stejný trend se naštěstí – a zřejmě navzdory přáním sociologů - prosazuje i v českém školství, kde se stále častěji otevírají třídy pro talentované žáky. A jak si školy tyto žáky vybírají? No pochopitelně prostřednictvím různých testů a výběrových řízení. (Musím říci, že mě vzhledem k tomu, v čele jaké společnosti pan Šteffl stojí, jeho postoj k testování poněkud zaráží. A napadá mě, jestli v pozadí celé kritiky náhodou nebude fakt, že výběrové základní školy pro rozřazování zatím nepoužívají scio testy...)

Ale chci psát o něčem jiném. Výběrové třídy základní školy u nás totiž nejsou nic nového a prosadily se dokonce už v rovnostářském socialismu. Variant segregace tehdy bylo dokonce několik, ale já na vlastní kůži zažila jen jednu, tzv. experimentální třídy. Učila se v nich velká novinka – množinová matematika – a do experimentu se z pěti prvních tříd naší základní školy zapojily dvě. Jak jsem se do jedné z nich dostala, už přesně nevím, ale asi taky nějakým testem. Po prvním stupni se tyto dvě výběrové třídy sloučily v jednu a žáci, kteří prospěchem zaostávali, byli přeřazeni do ostatních tříd v ročníku.

No jestli tohle nebylo elitářství, tak co už? Ale přesto to ani v hlubokém socialismu nikomu nevadilo. Naopak, učitelé si pochvalovali, jak se u nás pěkně učí, a my žáčci byli také spokojeni. Opravdu jsme byli elitní třída - až na dva se všichni hlásili na střední školy a s jedinou výjimkou se tam dostali. A ti zbylí dva  šli na automechanika a kosmetičku, což tehdy bylo žádanější než lecjaká střední škola. Dnes jsou mezi mými spolužáky ze základní školy úspěšní lékaři nebo vysokoškolští učitelé a možná jim k tomu pomohla i ona kritizovaná segregace už od útlého věku, díky které jsme se vyhnuli třeba největším sígrům, kteří v jiných třídách zdržovali výuku. Sice jsme se tak nenaučili oněm sociálním kontaktům, které tolik vyzdvihuje pan Šteffl, ale já to naopak pokládám za plus. A zvlášť v onom raném věku. Také proto jsem neváhala, a když ta možnost byla, všechny tři své děti jsem poslala na výběrovou základní školu a nikdy jsem nelitovala. (Více jsem o tom napsala zde.)

Zkrátka segregaci základního školství jsem ocenila jako žák a stejně nadšeně jsem ji přivítala jako rodič. A věřím, že bude navzdory kritikům pokračovat i nadále, aby pomohla včas odhalit talenty, které díky svému vzdělání mohou jednou posunout celou zemi někam dál – a zřejmě úplně jinam, než kde by ji rádi viděli rovnostářští sociologové.

 

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 19.1.2012 10:13 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1917x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...