Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě není pozdě je zakázat, ještě ne

Koho? Samozřejmě komunisty. Politickou stranu, která otevřeně vyznává levicový extremismus, která se nikdy nerozešla se svou zločineckou minulostí a která se slábnoucí pamětí voličů, s přešlapy demokratických stran a s rostoucími preferencemi vystupuje stále drzeji.

Příkladem budiž poslankyně Semelová, která oslavuje Gottwalda i „hrdinné“ pohraničníky a krytá imunitou beztrestně uráží skutečné hrdiny odboje. Komunisti se nestydí vyslat do Parlamentu zástupce přímo spjaté se svou temnou minulostí, například bývalého bachaře Vondrušku. A předseda strany Filip si na sjezdu vesele žvaní o tom, jak kapitalismus degeneroval a je třeba ho nahradit socialismem, a dostává nebývale široký prostor ve veřejnoprávních médiích... Kde to, proboha, jsme? Jak je toto možné?

Prapůvod je samozřejmě na začátku devadesátých let, kdy mladá demokracie ve své nerozvážnosti a velkorysosti dopustila přežívání strany, která stála za zločiny minulosti, a ještě jí novými zákony zajistila finanční prostředky k činnosti. Byl to tehdy zvláštní paradox. Přestože stát zákonem o protiprávnosti komunistického režimu přesně pojmenoval zločinecké jednání, nositele těchto zvrácených idejí klidně nechal vstoupit do soutěže s demokratickými stranami. Věřilo se, že nejde o plnohodnotného soupeře a že KSČM se svou špinavou minulostí stejně nemá ve svobodné soutěži šanci. Tvrdilo se, že je lepší nechat komunisty žvanit ve světle Parlamentu než je zahnat do ilegality. A po více než dvaceti letech se jasně ukazuje, jak byly tyto úvahy naivní. Zjevně podcenily dvě věci – lidskou (voličskou) blbost a moc peněz, kterými tento pohrobek totality disponoval. Zároveň se v tehdejším revolučním nadšení přecenily schopnosti demokratických stran, které svými excesy nahrávají extremistům.

Nejprve k úspěchu u voličů. Jakkoli je KSČM vysmívaná pro svou zkostnatělost, nedá se jí upřít schopnost účelově lhát a překrucovat minulost. Typickou ukázkou je oblíbený argument o nízkém zadlužení státu, kterým se dnes komunisti a jejich příznivci ohánějí tím častěji, čím více se skloňuje problém veřejných financí. Protože jde o téma aktuální a u voličů nepochybně úspěšné, zastavím se u něj podrobněji.

Je fakt, že socialistické Československo mělo jen minimální státní dluh. Ale nebylo to ani zásluhou lepšího politického a ekonomického zřízení, ani díky kvalitnímu vedení jedinou politickou stranou. Došlo k tomu shodou okolností pramenících už v historii.

Komunisté mohli dlouho těžit z relativně příznivé ekonomické situace poválečného Československa. Naše země byla ve srovnání s okolními státy a téměř celou Evropou postižena válkou jen v relativně nízké míře. Hospodářství postavené na kvalitních průmyslových základech ještě z dob Rakouska-Uherska, které v meziválečných letech patřilo k nejvýkonnějším na světě, fungovalo po celou válku jako průmyslové zázemí Německa. Obnovený stát nemusel budovat průmyslová odvětví z ničeho ani stavět nové továrny. Po roce 1948 se tohoto dědictví zmocnili komunisti a ze země, která měla našlápnuto stát se průmyslovým lídrem střední Evropy, udělali vazala Sovětského svazu pokulhávajícího za světovým vývojem. Přestože se k otrocké práci využívali nepřátelé režimu, především političtí vězni a vojáci PTP, skluz za vyspělým světem se stále zvyšoval. Komunisti zanedbávali investice všude, kde to bylo jen trochu možné, aniž by se ohrozil chod státu. Fabriky pracovaly na strojích starých desítky let, takže po roce 1990 jejich výrobky nemohly na svobodném trhu konkurovat. Budovy ve veřejném vlastnictví chátraly, výstavba infrastruktury zaostávala, o investicích do ochrany životního prostředí si obyvatelé severních Čech a Ostravska mohli nechat zdát, atd. atd. To všechno vytvořilo obrovský vnitřní dluh, který později musel být zacelen.

Stručně řečeno, komunisti svým hospodařením „prožrali“ nejen všechny výhody, které dostali (nakradli) v roce 1948, ale zadlužili i budoucí generace. A právě ve chvíli, kdy už nebylo kde brát a ve vážných hospodářských problémech se potácel celý východní blok, takže by jim nic jiného než zvyšovat státní dluh nezbylo, shodou okolností  režim padl a napravování všech chyb zůstalo na jiných. Tvrzení, že komunisti předávali nezadluženou zemi, proto není nic než jiného než obrovská účelová lež, kterou se KSČM právě dnes hodí vytahovat.

Ale vraťme se k naivním úvahám z roku 1990. Předpoklad, že KSČM sejde na úbytě jednoduše tak, že její voliči postupně vymřou, se ukázal jako chybný a je na čase si to otevřeně přiznat. Voliči chytlaví na populistická hesla nevymírají, ale v ekonomicky složitých dobách naopak přibývají. A větší šanci ulovit je má strana, která už je etablovaná, která má dlouhé zkušenosti s oblbováním davů a – především - která má dostatek prostředků na propagaci. Prostředků, jejichž základem je majetek uzurpovaný před rokem 1989 a o jejichž pravidelné rozšiřování se stará sám stát svými příspěvky na činnost a úhradu volebních nákladů. Například v roce 2010 KSČM inkasovala od státu téměř 125 milionů korun. A to nemluvím o platech a všemožných náhradách a výhodách, ze kterých se těší všichni komunističtí poslanci, senátoři a zastupitelé na různých úrovních samosprávy. Ano, milí daňoví poplatníci, i z vašich peněz si stát hřeje na prsou hada, který možná čeká jen na vhodnou chvíli, aby demokracii podrazil kolena. A zatím si v pohodlí užívá svobody věčného kritika a potutelně se směje, jak je demokracie bezzubá a jak snadno jsou její principy zneužitelné...

Kdy se konečně probereme a pochopíme, že tady končí legrace? Preference přes 20 %, řeči prezidentského kandidáta ČSSD, že na spolupráci s komunisty nevidí nic špatného, neschopné potácení vládních stran i stále troufalejší prohlášení komunistických papalášů – to všechno svědčí o tom, že se blížíme k určité nebezpečné hranici. Je stále jasnější, že místo bagatelizace a spoléhání na vymření voličské základny je potřeba zvolit jinou, daleko radikálnější cestu. Zákon stále umožňuje zrušit stranu, která zásadně ohrožuje vnitřní politické poměry státu. A určitě bych se nebála, že komunisti v ilegalitě budou nebezpečnější než dnes. Naopak, v současné podobě je KSČM lákavým útočištěm pro všechny, kdo stojí o bezpracnou a dobře placenou židli, ať už v Parlamentu, obecním zastupitelstvu neboli kdekoli jinde. Jakmile KSČM ztratí přitažlivost „oslíka, otřep se“, sejde na úbytě daleko jistěji než s údajně klesajícím počtem voličů, kterého se stále ne a ne dočkat.

Vím, že to vypadá účelově, volat po zákazu KSČM po 22 letech a v době, kdy jí voličské preference vzrostly na 21,5 %. Ale demokracie, která je ve své podstatě zranitelná, se musí bránit proti politickým extremistům zprava i zleva. Stejně jako k Vandasovým neofašistům se mělo přistupovat ke komunistům, a to už dávno.

Věřím, že ještě není pozdě tuto chybu přiznat a napravit. Ale možná je už nejvyšší čas.

 

Autor: Petra Kišová | úterý 29.5.2012 14:37 | karma článku: 45,19 | přečteno: 14478x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!