Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medvědi už vědí, že turisti nemaj zbraně

Asi před měsícem se odehrála příhoda, která se v některých místech pomalu stává každodenní banalitou, ale  představa, že by potkala mě nebo někoho z mých blízkých, mě děsí víc než masakr motorovou pilou s vetřelcem I, II, III dohromady.

Postarší osamělý turista se k večeru vrátil vlakem z výletu a na cestu od nádraží k penzionu se vydal lesní pěšinou, která vedla hned vedle silnice. Nebyl to žádný konec světa, ale turistické středisko, sice ještě bez sezónního frmolu, ale rozhodně ne liduprázdné. Jak si tak vykračoval a blížil se k místu svého ubytování, najednou dostal nutkání, aby se otočil, a co uviděl, s ním málem na místě seklo. Nějakých padesát metrů za ním si po pěšině pochodoval medvěd. Co teď? Turista se rozhlídl po stromech, ale rozumně usoudil, že není veverka. A tak se zmužil, ovládl paniku a naoko v klidu pokračoval v chůzi. Medvěd udělal to samé. Turista zrychlil. Medvěd taky. Člověku nakonec ruply nervy a dal se do běhu. Rovněž medvěd začal lehce poklusávat. Neběžel naplno, protože ho kupředu nehnal hlad, ale spíš zvědavost, jenže i tak se vzdálenost obou aktérů nepříjemně zkracovala. Naštěstí to do penzionu nebylo daleko a spásné dveře se objevily ještě dřív, než chudáka turistu skolil medvěd nebo trefil šlak. A minimálně k tomu druhému určitě neměl daleko. Jak vím od očitého svědka události, byl rozklepaný tak, že vybryndal i panáka borovičky, který mu v recepci nalili na uklidněnou. Ptáte se, proč borovičky? Protože se to nepřihodilo nikde v Kanadě ani na Kamčatce, ale na Slovensku, přímo uprostřed Tatranské Lesné v penzionu, kde se právě rekreovala moje maminka.

A nešlo o nic výjimečného. V Tatranské Lesné se údajně každý večer vyprazdňují ulice, protože všichni vědí, že tou dobou přicházejí medvědi pátrat v popelnicích po něčem na zub. Turisté jsou varováni, ať raději tráví večery doma doma, ale zároveň jedním dechem ujišťováni, že ve skutečnosti žádné nebezpečí nehrozí, protože medvědi ještě nikoho nenapadli.

Když jsem tyhle maminčiny horké novinky z dovolené uslyšela, zapátrala jsem taky a dočetla se třeba o případu, kdy objekt školy v přírodě v Tatranské Lesné navštívila medvědice se dvěma mláďaty. Malí školáci se za huňatými zvířátky zvědavě rozběhli, ale naštěstí je včas zarazil dospělý dozor a zahnal děti do budovy. Nevítanou návštěvu zahnali narychlo přivolaní ochranáři dělbuchy.

Podobné štěstí bohužel neměl šedesátiletý lesník, kterého začátkem června nedaleko Brezna na středním Slovensku napadla medvědice doprovázená mláďaty. Způsobila mu hluboké tržné rány a vykousla kus svalu z ruky. Zpráva dodává, že si lesník dokázal sám přivolat pomoc a lékaři ho zachránili okamžitou operací. Ale neříká nic o tom, co se stalo s medvědicí. Přitom podle expertů je medvěd, který na člověka už jednou zaútočil, pro lidi velice nebezpečný. Podobný případ se loni v červnu stal také u města Ružomberok, kde medvěd napadl muže a kromě tržných zranění mu vykousl svaly na nohou.

Současná medvědí kalamita v Tatrách přesto centrální úřady nijak zvlášť neznepokojuje. Zatímco v roce 2005 se po tatranských osadách potulovali jen čtyři medvědi, teď jsou jich údajně dvě desítky a k lidem moc respektu nemají. Oblíbili si hlavně Tatranskou Lomnici, Tatranskou Lesnou a Horný Smokovec, kam si chodí pro jídlo jak do fastfoodu. Necítí strach, zkušenost je naučila, že jim od lidí nic nehrozí. Namísto dřívějších decentních nočních návštěv se pravidelně ukazují i přes den. Místním nezbývá než v případě nouze spoléhat na dělbuchy a pořizovat si elektrické ohradníky a uzamykatelné kontejnery na odpad, což není zrovna levná záležitost. Slovenské ministerstvo životního prostředí jim chce pomoci hlavně tím, že v nejvíce ohrožených lokalitách rozmístí informační tabule, které návštěvníky upozorní, že se pohybují po medvědím teritoriu. A pozor - před pár dny se objevila zpráva, že povolilo odstřel jednoho problematického medvěda. To jen potvrzuje, že situace je opravdu vážná, protože donedávna na ministerstvu nechtěli o odstřelu nebo odchytu medvědů ani slyšet. Rozhodnutí ovšem zatím není pravomocné. Ochranáři proti němu protestují a tvrdí, že odstřel jednoho medvěda stejně nic nevyřeší, protože na jeho místo okamžitě nastoupí další. (V čemž mimochodem nejspíš mají pravdu. Odstřelem jednoho medvěda se toho opravdu moc nezmění.)

A ještě jedna věc je zajímavá. Na to, o jak novinářsky atraktivní a závažné téma se jedná, je zpráv o medvědech v Tatrách žalostně málo. Není to náhoda, protože to poslední, co by místní podnikatelé žijící z turistiky potřebovali, je vyvolávat paniku. Tatranští hoteliéři kvůli medvědům samozřejmě zuří, vždyť polovinu letních hostů tvoří rodiny s dětmi. Vyčítají ochráncům přírody, že jejich přístup může pokazit celou sezonu. Ale přes média své výtky hnát nechtějí.

Z pohledu rodinného turisty se obavám hoteliérů vůbec nedivím. Na dovolené chci relaxovat a k tomu potřebuji pocit bezpečí. Než se bát pustit děti na chvíli do lesa a dlouze přemýšlet, jestli můžu vyrazit sama na borůvky, to radši tatranské velikány oželím a pojedu jinam.

Tatranská kauza mi připomněla taky letitý spor z Beskyd, kde se především chovatelé ovcí chtěli chránit před vlky razantnějším způsobem, než jaký povolovali ochránci přírody. Tenkrát jim nepomohly ani hlasy místních rodičů, kteří se kvůli vlkům dávicím ovce báli posílat své děti do školy. Ochranáři tvrdili, že jde o zcela zbytečný strach a pomýlený pohled inspirovaný pohádkami, protože vlk ve skutečnosti není zlý a člověku nikdy neublíží. A ejhle, tuhle neděli ve švédské zoologické zahradě rozsápali vlci chovatelku, která vstoupila sama do jejich výběhu, což bylo do té doby naprosto běžné.

Zastánci neomezené ochrany vlků a medvědů nám říkají, že šelmy do hor patří. Svým způsobem zřejmě mají pravdu, jenže v případě přemnožení se nabízí otázka, jestli jich do hor patří až tolik. A jestli není načase začít chránit pro změnu lidi. Navíc je třeba si přiznat, že šelmy nejsou zrovna turistickým lákadlem. Pro místní usedlíky z toho plyne, že na horách budou mít buď vlky a medvědy, nebo turisty. A ti první je asi neuživí.

 

Autor: Petra Kišová | úterý 19.6.2012 6:49 | karma článku: 19,68 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...