Brno pupkem světa

5. 07. 2012 17:55:37
.. nebo tak něčím. Brnocentrismus, Pospíšil, Blažek a velké prázdninové odhalení konspirativního rázu.

Určitě ty vtípky znáte. Poslední obydlená zatáčka před Vídní a největší maloměsto, kde se zamindrákovaní poťouchlíci domlouvají na cajzly nesrozumitelným hantecem. Srandičky, srandičky, srandičky. A jestli někoho nechávají naprosto klidným, jsou to Brňáci, protože ti vědí svoje a hlavně už dávno zjistili, že hlavou zeď stejně neprorazí.

Jó bývaly doby, kdy se zdravě míchli a šli do toho takzvaně prsama. Třeba když jako ústupek východním bratrům vzniklo Česko-Slovensko a na Moravu zbyla akorát ta pomlčka uprostřed. Tehdy se moravismus rozbujel jak rakovina v posledním tažení a orlicí se v Brně zdobil málem i hajzlpapír. Taky moravističtí poslanci se tenkrát zvolili, jenomže toho v Praze stejně moc nesvedli. Bodejť, když už prostá matematika ukazuje, že nikdy nemůžou získat převahu. A tak se kluci moravští poučili a šli na věc šikovnou oklikou. Nalezli, kam to jen šlo, udělali pár zdařilých výsadků přímo v Praze a zařídili se jináč, kujónsky, tak jak se slabší vůči silnějším zařizují co je svět světem.

Realisticky zhodnotili situaci, moudře přenechali Pražákům moc zákonodárnou a výkonnou a pro sebe si vyžádali jenom nepatrnou maličkost. Od těch časů má Brno pod palcem veškeré soudy včetně Nejvyššího, který s definitivní a neodvolatelnou platností rozhoduje o všech v Praze upečených kauzách, a Ústavního, který pro změnu koriguje usnesení Parlamentu. Můžeme tak po právu konstatovat, že se druhé město republiky má k prvnímu asi jako ten pověstný krk k hlavě. Naoko je sice hlava pořád to nejdůležitější, ale kterým směrem se natočí, na koho se usměje a komu ukáže záda, o tom rozhoduje krk. Jen ať se kluci pražští pobijou o šéfy policie, jen ať se s kmotry do krve rozhádají o místa státních zástupců. Kdo má nakonec ve všech aférách poslední slovo? Justice. A kde se všechny její nitky sbíhají? Kde sídlí vrcholné soudní instituce? Kde se o vině a trestu rozhoduje s definitivní platností? V Brně, v Brně, v Brně!

Ale to není zdaleka všechno, pojďme se podívat se na zoubek našim politikům. Stále častěji se dnes mluví o tom, kdo je vlastně ovládá a v zákulisí tahá za nitky. Tu se vynoří jeden pražský kmotr, aby ho vzápětí přebil druhý. Připomínají se dlouhé prsty natažené z jižních a západních Čech, na severu má jít o hotovou konspiraci. Jenom o Brnu a jižní Moravě nic, ticho po pěšině. Divné, co? Přitom už samotný pohled do životopisu mnoha úspěšných politiků dokládá, že k Brnu měli nebo pořád ještě mají zatraceně blízko.

Brněnská chobotnice opravdu nenechává nic náhodě a natahuje chapadla doslova ze všech stran. Začněme u ODS, kde už deset let nepustili do předsednického křesla nikoho, kdo by nestudoval v Brně. Tím pádem jsou s Brnem úzce provázaní taky premiéři obou posledních neúřednických českých vlád Topolánek a Nečas. Tolik se spekulovalo, proč byli vybráni právě tihle dva, zdánlivě tak rozdílní politici, a přitom je to jasné jak facka. Moravská klika zafungovala!

Ještě markantnější je brnocentrismus u sociální demokracie, kterou Brno de facto ovládlo a po vypuzení Paroubka a odstavení Ratha už nemá ve straně žádnou konkurenci (jen tak mimochodem – vzpomenete si, kam bylo adresováno oznámení, které odstartovalo Rathovu kauzu?). Úsměvné na tom je, jak socani ve snaze zahladit brněnskou hegemonii rafinovaně předstírají svár dvou stranických křídel. Jenže v čele obou – jaká náhoda – stojí dva rodáci z vesnic u Brna, oba absolventi brněnské právnické fakulty, co nikdy nedělali nic než politiku. Když se na sjezdu vybíral předseda strany z Pata a Mata, bylo to namouduši prašť jak uhoď.

Pak si vezměme KDU-ČSL, která se svým tradičním moravským zázemím nikdy netajila. Tady byl vliv moravistů už tak silný, že se část straníků vzbouřila a vytvořila odbojnou TOPku. Od té doby tu máme moravskou KDU-ČSL s předsedou Bělobrádkem (i on samozřejmě studoval v Brně) a její dočasně úspěšnější pražskou konkurenci. Zato u zelených moravská klika českou jednoznačně utřela a Brňák Liška ekologistům vládne pevnou hubou.

Že se o těchto zvláštních shodách nikde nemluví a nepíše? Nedivte se, tím nejpádnějším důkazem brnocentrismu je právě jeho nenápadnost. Základním znakem úspěšného spiknutí přece je, že o něm nic nevíme. A když si nulové povědomí o brnocentrismu porovnáme s tím, kolik zbytečných řečí se vedlo a kolik papíru se popsalo o pragocentrismu, hnedle je jasné, co je skutečný komplot a co jen mlžící mlácení prázdné slámy.

Zkrátka a dobře, komu v žilách nekoluje moravská krev nebo aspoň moravské víno (případ vrchní veverky), ve vysoké politice snad ani nemá šanci. Brno nám prorůstá státní mocí jako rakovina a nenápadných důkazů se najde víc než dost. Proč myslíte, že jsou středobodem vládního úsilí zrovna církevní restituce? A proč se v Praze a vůbec v Čechách přetřásá kdejaká prkotina, ale kolem brněnských kauz se léta přešlapuje jak kolem čerstvého lejna? Příkladem budiž nehorázně předražený justiční palác, který se elegantně smetl ze stolu pokutou papírově splatnou jedním státním úřadem druhému.

Taky politický vývoj posledních měsíců, který tolik mate komentátory, se rázem vyjasní, když na něj pohlédneme čistě regionální optikou. Proč se vládní kabinet obměňuje tempem hokejového střídání? Protože je potřeba nahradit pražské figurky těmi správnými lidmi. Když se novou ministryní kultury stala starostka Vizovic, mohlo se to ještě pokládat za svěží import moravské tradice (s 50% obsahem). Když byl ministrem školství jmenován bývalý rektor brněnské univerzity, začínalo být jasné, odkud vítr vane. Ale definitivně se probrněnský Nečas odkopal bleskovým vyhozením Pospíšila a jmenováním Blažka na klíčový post ministra spravedlnosti. Sice to dovedně maskoval načasováním s tahanicemi kolem fleku vrchního žalobce v nevýznamné Praze, takže mu spousta komentátorů opravdu skočila na špek a uvěřila, že ve skutečnosti šlo o Bradáčovou. (Což je podobné jako uvěřit, že šéf ČEZu byl vyměněn jenom kvůli tomu, aby dosadil správného člověka na uvolněné místo vedoucího divize.) Ve skutečnosti šlo samozřejmě o to nahradit v pozici šéfa celého resortu Plzeňáka Brňákem, čímž nenápadně zapadl poslední kamínek trpělivě skládané mozaiky. Teď už se z Brna vedle politiky řídí i kompletně celá justice včetně všech státních zastupitelství... Ale nejlepší je, že si toho zase vůbec nikdo nevšiml! Tisk má prostě klapky na očích a tápe kolem zástupných problémů, aniž by se k meritu věci byť jen přiblížil.

Začínám věřit, že pravdu může odhalit snad jen bulvár. Kdyby se provalilo, ve kterém městě má Peake utajenou nevlastní sestru a Drábek mladičkou milenku, kde Schwarzenberg vlastní opiové doupě a kam Kalousek jezdí incognito hrát ruletu, mohla by z toho být opravdová ostuda ... jak Brno ;-)

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 5.7.2012 17:55 | karma článku: 17.60 | přečteno: 1868x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...