Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máňo, honem, toč to!

„Ježíš, táto, mně to nějak nejede, jak se ta kamera zapíná?“ „Dělej, seš blbá, takhle tu nehodu natočí někdo jinej! Podívej, tam naproti už taky zastavujou!!!“

Hyenismus asi existoval vždycky, ale poslední dobou mi připadá, že už překračuje lidské meze. Nevím, jak daleko už postoupil ve zprávách na Nově. Přestala jsem je sledovat někdy v tom čase, kdy začali vybízet diváky k zasílání videí natočených očitými svědky – třeba přepadení, loupeží, tragických dopravních nehod, sebevražd a vůbec všeho „zajímavého“, k čemu se zvědavý divák Novák může nachomítnout. Jestli se nepletu, tak jim za úspěšné úlovky slibovali i odměnu. Jenže mně už před touhle inovací docela stačily krimi reportáže natočené z vlastních zdrojů, abych se s nováckým zpravodajstvím definitivně rozloučila, takže opravdu netuším, jak dalece živé přenosy z místa činu obohatilo krvavě očité svědectví diváků.

Chápu, že pro část lidí, a zřejmě ne malou, jsou tyhle detaily důležité. Jak dlouho oběť trpěla, než vydechla naposled? Zemřela udušením, nebo jí praskly plíce? Kolik metrů letěla, než přistála v protisměru a přejel ji náklaďák? Nebo snad byly dva? Tihle diváci vždycky věděli, kam si pro svou dávku cizího neštěstí dojít. Jenže s nástupem nových technologií nám čerstvá krev začala odkapávat nejen z televize, ale i z dalších médií, a zdaleka nejen bulvárních.

Ptám se: opravdu je nutné doplňovat zpravodajské servery autentickými záběry lidských tragédií?

Stejně jako spousta jiných, i já jsem zaznamenala, že v Praze zabilo auto čtrnáctiletou dívku, která stála na chodníku. Stejně jako asi každý jsem byla zděšená. Ale opravdu, opravdu, opravdu se nechci podívat na video, které ukazuje, jak to proběhlo.

Kupodivu mě nezajímá ani další hit dnešního iDnes zpravodajství - video „vůz na Rallye Zlín naráží do diváků“. Už proto, že jeden z těch diváků nepřežil a určitě má blízké, se mně tohle popásání na cizí tragédii vysloveně ekluje.

Aby těch pikantností nebylo za jeden den málo, pověsili na titulní stranu iDnes ještě video s poutavým názvem „výtržnice Olina ze Zlína se pravidelně svléká“.... To už mě napadlo, jestli mediální striptýz náhodou nepodniká i sám náš nejčtenější server.

Nezajímá mě, kdo tahleta pozoruhodná videa točí. Nevím, kdo je dává médiím a proč a jak a za kolik. Ale určitě existuje někdo, kdo o jejich umístění mezi články o poslancích a eurozóně a fotbale rozhoduje. Tomu někomu chci vzkázat, že je to hnus. A neobhájí ho tvrzením, že koho ta videa nezajímají, ten je neotevře. Já je neotvírám nikdy, ale stejně mi vadí už ten jeden záběr, který nedobrovolně zahlédnu, a uslintaně senzacechtivý titulek. Podle mě v žurnalistice není nic podbízivějšího, nic lacinějšího a taky nic bulvárnějšího.

Na závěr mám jednu radu pro ty nadšené dokumentaristy, kterým se ještě žádné drama natočit nepodařilo, i když by tolik, tolik chtěli. V jejich okolí se nic tragického neděje, všechna neštěstí se jim jako na potvoru vyhýbají, a oni tolik moc touží se k nějakému dostat a poslat svůj úlovek do světa. Nevěšte hlavu a neházejte kameru do žita! Chce to jen trochu víc aktivity, protože kdo hledá, ten najde. Rozhlédněte se po příbuzenstvu staršího data narození, těžká choroba vítána, a nechte se informovat o blížícím se konci. Pak už stačí jen trpělivost, která určitě přinese růže. Možná vás to bude stát nějaký den dovolené, ale zato získáte zaručený trhák. „Smrt v přímém přenosu! Děsivé chroptění! Poslední křeč!“ Na YouTube tipuju tak milion zhlédnutí... a možná se dostanete i do hlavních zpráv.

 

Autor: Petra Kišová | pondělí 3.9.2012 19:21 | karma článku: 18,55 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...