Věrohodné svědectví o uprchlících od konspiračního teoretika?

Svědectví je tak věrohodné, jak věrohodný je svědek. Informace z uprchlického tábora v textu Martina Herzána - bývalého komunisty, obdivovatele Miloše Zemana a autora konspiračních teorií - proto beru se značnou rezervou.

Článek nazvaný “Svědectví z uprchlického tábora: Migranti jsou jako časovaná bomba, Unie ztratila soudnost” dnes na titulní straně zveřejnil server Novinky.cz. Na první pohled vše vypadá strašně jednoduše - vždyť přesně takhle si spousta lidí představuje, že to v uprchlických táborech chodí. Konečně slušně formulované a věrohodné svědectví, chce se říci.
Ale jen do chvíle, než se čtenář pozorněji podívá na osobnost autora. Jeho představení totiž na Novinkách poměrně odflákli. Dočteme se tam toto: Martin Herzán, narodil se v roce 1978. Vystudoval filosofii a v letech 1996 až 1997 působil v Amnesty International. Od roku 2005 do roku 2007 byl členem výboru Rady vlády ČR pro lidská práva. Od roku 2003 je předsedou neziskové organizace  Evropské unie pro lidská práva. V roce 2008 obdržel vyznamenání Českého červeného kříže, v roce 2014 byl oceněn za záchranu lidského života. Je autorem 13 knih literatury faktu a čtyř básnických sbírek, věnuje se rovněž sochařství, malbě a uměleckému kovářství.

A co se už nedočteme? Je absolventem Teologické fakulty Jihočeské univerzity z roku 2004. Dlouho se označoval za věřícího komunistu a v letech 2002 - 2011 byl členem KSČM, nejprve řadovým, pak zastupitelem Jihlavy. Jeho politická kariéra posléze měla pokračovat v jiných barvách, v roce 2013 neúspěšně kandidoval v parlamentních volbách za Zemanovu stranu SPOZ. Několikrát se zviditelnil i jako výtvarný umělec, třeba když coby komunistický zastupitel Jihlavy nechal vyrazit bronzové medaile Karlu Krylovi. Publicity se dočkal i v roce 2013, viz článek "Prezident oslaví narozeniny...".  Ve stručnosti: Martin Herzán je zde vylíčen jako jihlavský obdivovatel Miloše Zemana, který pro něj vyrobil narozeninovou medaili a dokončuje i bronzovou bustu v životní velikosti.

Na vlastních webových stránkách se autor charakterizuje mj. jako historik, přetože historii nevystudoval, ale věnuje se jí pouze ve své literární tvorbě. K jeho knihám z kategorie literatura faktu patří tituly jako "UFO nad Třebíčí", "Apokalypsa, Kristus nebo Antikrist?" nebo vůbec nejpopulárnější "Totalitní světovláda : Fakta a důkazy o zákulisí světové politiky, lidských právech a globalizaci". Na wikipedii jej najdete v kategorii konspirační teoretici.

Ale nejvíce mě zaujala funkce předsedy Evropské unie pro lidská práva, kterou Martin Herzán zastává nepřetržitě od roku 2003. Zní to krásně a honosně... ale jen než se podíváte na její webové stránky , kde se dočtete třeba to, že Evropská unie pro lidská práva sídlí v Jihlavě a založil ji v roce 2003 Martin Herzán, který se na dlouhá léta stal jejím předsedou...

Aby bylo jasno, pana Herzána neznám, do dneška jsem o něm neslyšela a osobně proti němu vůbec nic nemám. Pouze mi vadí, když jeden z hlavních zpravodajských serverů zvýrazní na titulní straně jednostranně zaměřený text, jehož věrohodnost podtrhne neobjektivními informacemi o autorovi. Charakterizovat Martina Herzána pouze jako bývalého člena výboru Rady vlády pro lidská práva a bez ověření připojit curriculum vitae sepsané zřejmě samotným autorem, to je pro mě ukázka odfláknuté editace. A zároveň je to velmi nebezpečné, protože čtenář pak vnímá už jen sdělení, ale pomíjí, kdo a proč ho říká. S informací, že autor je bývalým komunistou, obdivovatelem Miloše Zemana a známým konspiračním teoretikem, by na obsah textu lacině naskakující na současnou vlnu rétoriky strachu možná pohlížel trochu jinak. 

 

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 4.2.2016 13:45 | karma článku: 32,47 | přečteno: 5302x
  • Další články autora

Petra Kišová

Turci znovu dobývají Balkán

29.7.2018 v 12:31 | Karma: 38,55

Petra Kišová

Jak svět přichází o Zábrany

4.6.2018 v 15:13 | Karma: 32,67

Petra Kišová

Pomlázka a ženská obřízka

18.4.2017 v 11:46 | Karma: 35,67

Petra Kišová

O ženách s dlouhou

6.2.2017 v 14:37 | Karma: 32,77

Petra Kišová

Smutně veselá kauza Pitomio

1.2.2017 v 13:28 | Karma: 47,13
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2701x
Aby se člověk dostal k pramenům, musí plavat proti proudu. S proudem plave jenom svinstvo.