Petra Kišová

Čunkiáda aneb Zálohované výživné jako předvolební bublina a past

15. 04. 2017 15:13:44
Nová sociální dávka, která bude před volbami hodně vidět. Co na tom, že ve skutečnosti pomůže jen zlomku dětí z neúplných rodin a navíc dává špatný signál k nezodpovědnému chování? Politický přínos je zřejmý, viz Jiří Čunek.

Viz Jiří Čunek, který hned zčerstva skočil na špek a mediálně se znemožnil.

Pomůžeme matkám dětí, na které otec neplatí soudem nařízené alimenty. Těžko najít bohuliběji znějící myšlenku, takže kdo ji napadne, bude rázem za barbara, asociála a necitu. Zákon o zálohovaném výživném je do předvolebního období naprostý ideál. Žádný div, že se na poslední chvíli vmáčkl mezi legislativní záměry, které chce vláda prosadit ještě v posledních měsících svého funkčního období. Lepší vějičku na voliče a zároveň léčku, do které podle očekávání vzápětí po hlavě vletěl lidovecký beran Jiří Čunek, by ČSSD jen těžko hledala. I když se tady dá najít mnoho ale:

- Pokud otec pracuje či vlastní nějaký majetek, nakonec z něj matka a potažmo exekutor dlužnou částku dostane. Problém je s otci, kteří oficiálně nepracují a nic nevlastní, ale na ty bude stát stejně krátký jako kdokoli jiný.

- Úspěšnost vymáhání dlužných alimentů sám předkladatel zákona odhaduje na 10 %, což zřejmě nepokryje ani administrativní náklady s tím spojené.

- Nárok by měly jen děti z domácností s příijmem do 2,7násobku životního minima a dávka bude maximálně 1,2 násobek dětského životního minima. Dotkne se tedy jen části těchto dětí a pomůže jen do té míry, do jaké nezkrátí zase jiné sociální dávky, na které zpravidla v těchto rodinách bývá nárok (alimenty od státu se totiž započítají do celkového příjmu rodiny).

- Nový zákon matky nezbaví povinnosti nejdříve si vysoudit pravomocné rozhodnutí o povinnosti platit výživné a podat návrh na exekuci, takže po právní stránce jim nic neulehčí. Jen jim následně dá jinak nevymahatelné peníze... které části z nich vzápětí sebere zase na jiné dávce.

- A celé to má přijít odhadem na 737 milionů korun ročně, což je v kontextu jiných a daleko spornějších vícevýdajů z posledních měsíců relativně nízká částka. Alespoň v poměru k očekávanému politickému kapitálu, který se z toho dá levně vytěžit.

Jak nadějné tohle očekávání politického zisku bylo, ukázal hned při první příležitosti lidovecký senátor a hejtman Jiří Čunek, který se s diplomatickou jemností sobě vlastní nechal slyšet, že když se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí za to nést následky. Ještě ani nedořekl a už se na jeho hlavu snesla bouře kritiky daleko větší, než když se před časem pustil do Romů nebo homosexuálů. Tímhle totiž nenaštval jenom feministky a samoživitelky, ale zpochybnil peníze pro nevinné děti, což se neodpouští. Co na tom, že celé náhradní výživné je v první řadě předvolební bublinou, která ve skutečnosti pomůže jen zlomku potřebných?

Ale nejde tady o Jiřího Čunka, který se má vyjadřovat diplomatičtěji a dobře mu tak. Nejde ani o těch 737 milionů, to se ve státní pokladně za rok poztrácí daleko víc. Jde spíš o to, že se tady ve jménu politického zisku zahrává s daleko větším kapitálem, se smyslem pro rodinu a odpovědností jednotlivce za svůj život. Protože spousta žen, kterých se tento problém potenciálně týká, si zákon vyloží jako státem vysláný signál “neřešte, s kým mít dítě, o alimenty stejně nepřijdete”. Že je to signál falešný, protože tyhle alimenty jsou naprosté minimum jen pro ty nejpotřebnější a stejně se o ně bude potřeba nejdřív poprat, to už možná nedomyslí. A když, tak určitě ne do voleb.

Autor: Petra Kišová | karma: 36.04 | přečteno: 4221 ×
Poslední články autora