Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katolická církev vnucuje důchodcům místo hrnců petice

Za cenzuru umění pod křesťanským praporem aneb Každý podpis pod petici dobrý. Třeba zneužitím adresáře univerzity třetího věku.

Už pár týdnů čeří divadelní, křesťanský a brněnský svět skandál takového druhu, o jakém jsme si zvykli slýchat třeba z katolického Polska, ale v ateistickém Česku je něčím novým. V květnu má divadlo Husa na provázku v rámci festivalu Divadelní svět Brno uvést hru kontroverzního chorvatského dramatika Olivera Frljiče “Naše násilí a vaše násilí”. Uvede jedno jediné představení, které zhlédne 200 diváků, protože reprízy ředitel festivalu Martin Glaser rozhodně vyloučil. Sice by se ekonomicky vyplatily, představení je díky neplánované mediální reklamě beznadějně vyprodané, ale divadelní šéf nechce zbytečně provokovat... navíc už tak čelí ostrým výhrůžkám, které řeší i policie. A co že takové vášně vyvolalo? Na jevišti se mají odehrát věci nevídané, rouhačské a vlastně i historicky nemožné, konkrétně Ježíš Kristus znásilní muslimskou ženu. Umělecký prvek a zjevně smyšlený obraz, ovšem takový, jaký prostě nelze tolerovat, míní někteří a hlavně křesťani.

Začalo to otevřeným dopisem náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL), který požadoval stažení hry z programu festivalu. Následně se spustila lavina článků v různých médiích a bouřlivých diskusí na sociálních sítích. O stažení hry mělo hlasovat také brněnské zastupitelstvo (!), ale návrh lidovců a komunistů nakonec neprošel. Shrnutí kauzy najdete třeba tady: https://brno.idnes.cz/martin-glaser-divadelni-svet-brno-kontroverzni-hra-jezis-znasilnuje-muslimku-19i-/brno-zpravy.aspx?c=A180418_396150_brno-zpravy_krut

Celý ten nevídaný humbuk má nádech absurdního divadla. Vášnivě se diskutuje o hře, kterou u nás zatím nikdo neviděl. Předmětem sporu je jediná z kontextu vytržená scéna, která symbolicky znázorňuje násilný vztah dvou kultur. A většinu debatujících vlastně kultura ani nezajímá, do divadla nechodí a na takové představení už vůbec ne. Ale vadí jim, že by hru mohl vidět někdo jiný a mohlo by to v něm vyvolat nenávist... třeba takovou, jakou oni cítí už dnes, soudě podle rozhořčených a vášnivých výpadů proti organizátorům divadelního festivalu.

Včera se do věci vložila Česká biskupská konference, která v otevřeném dopise primátorovi města Brna označila hru za “výprodej křesťanství a jeho ideálů” a “urážku nejen českých občanů - křesťanů, ale také muslimů a v neposlední řadě všech občanů naší země“. A protože město Brno divadelní festival podporuje, nemohou biskupové převzít záštitu nad projektem Re:publika, který je taktéž podpořen brněnským magistrátem, píše se v dopise.

Mezitím vznikla z křesťanské iniciativy petice proti podněcování k nenávisti a za zrušení představení "Naše násilí a vaše násilí". A podpisy se pod ni shánějí různě, třeba tak, že se pošle hromadný email seniorům, tedy skupině, která je obzvláště náchylná k manipulaci, jak dobře vědí šmejdi všeho druhu. Tento dopis dostali důchodci navštěvující kurzy Akademie třetího věku v Brně:

Od: registrace@bioetika.cz

Komu: registrace@bioetika.cz

Datum: 18.04.2018 12:00

Předmět: Akademie třetího věku

Vážení posluchači,

Akademie třetího věku umožňuje příležitost ke vzdělávání, ale poskytuje také příležitost k účasti na společenském dění.

Jedna z našich posluchaček nám poslala odkaz, jehož obsah doporučuje respektovat:   https://www.petice24.com/proti_podncovani_k_nenavisti_ve_he_nae_nasili_v_brn

Předkládáme k úvaze.

 

A teď zkusme nakouknout, kdo stojí v pozadí. Tajemníkem České biskupské konference je pan Květoslav Šipr (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kv%C4%9Btoslav_%C5%A0ipr), který je současně předsedou Akademie třetího věku v Brně (https://rejstrik-firem.kurzy.cz/01382179/akademie-tretiho-veku-v-brne-zs/). A aby těch náhod nebylo málo, kurzy Akademie třetího věku probíhají pod záštitou náměstka primátora Petra Hladíka (http://www.a3vbrno.cz/index.php?page=zakladni-informace). To se nám to ale hezky propojilo :)

Dobrou zprávou je, že těch burcovačů křesťanského veřejného mínění asi nebude zase tolik, jak to na první pohled vypadá. Možná dokonce méně než diváků, kteří onu nešťastnou hru v Brně uvidí. Divadelníkům proto přeji, aby se vším tím nenávistným humbukem, co vlastně bojuje proti nenávisti, nenechali otrávit a dál se drželi své umělecké svobody. A seniorům moc a moc fandím, aby se nenechali manipulovat a neskákali na lep už žádným šmejdům, ať jsou třeba v rouše beránčím.

Jinak je to celé hlavně nafouknutá bublina. Kdo se na tu urážlivou hru podívat nechce, ať jde místo dohadování radši do lesa a užívá si jara. A kdo by se třeba podívat chtěl, má stejně smůlu, protože lístky už dávno nejsou, takže je to nakonec fuk. Podstatné je na celé kauze jedině to, aby se nám sem plíživě nevracela cenzura převlečená třeba za morálku nebo strach. A už vůbec ne umělecká cenzura, o které rozhodují politici, protože to už tady bylo a tudy cesta opravdu nevede.

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 19.4.2018 16:31 | karma článku: 21,31 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...