Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby. 

Chlap jako hora, rozený voják, ale hlavně zapálený šachista a trenér. Tak znali šachisté několika generací Ing. Vratislava Horu. Sám nedosáhl největších hráčských výsledků, ale zapsal se do historie československého šachu jako mimořádně pracovitý a úspěšný trenér a metodik. Několik desítek našich špičkových šachistů přímo vychoval, nastartoval jejich šachovou kariéru nebo ji nějakou dobu pomáhal utvářet. Ve skladu cukrovaru v Uherském Hradišti, kam byl “uklizen” v roce 1969 po vyhazovu z armády, si zřídil něco jako korespondenční tréninkové centrum, kde psal metodické listy, knihy, články a dopisy s úkoly pro desítky svěřenců. Kdyby nebylo srpnové invaze, následné normalizace a nesmyslné politiky plýtvání schopnými lidmi, nikdy by k tomu nedošlo. Ale takhle mohl veškerý svůj zápal, metodičnost a vojenskou preciznost dát do služeb milovaného šachu, který z toho jednoznačně profitoval.

Vratislav Hora se narodil se v roce 1928, zemřel v roce 2008 a přesně uprostřed, ve čtyřiceti letech, mu život převrátila naruby invaze vojsk Varšavské smlouvy. Po vzoru svého otce, italského legionáře a prvorepublikového důstojníka, vstoupil v roce 1947 do armády, kde zůstal 22 let. Jak vzpomínal v roce 2006 v rozhovoru, i bez stranické legitimace, což byla tehdy mezi veliteli rarita, udělal v armádě velmi úspěšnou kariéru. Putování po různých posádkách vystřídalo v šedesátých letech působení v Českých Budějovicích, kde se vypracoval na náčelníka štábu pluku. A teprve tehdy, v euforické době na jaře 1968, vstoupil do KSČ, na což v době prověrek samozřejmě doplatil. Nejprve byl přeložen do Uherského Hradiště, posléze vyloučen ze strany a v roce 1969 vyhozen z armády. Po sametové revoluci pak byl plně rehabilitován a povýšen na plukovníka v záloze.

Ještě se na chvíli zastavím u událostí, které se ve vojenské posádce v Českých Budějovicích odehrály právě před padesáti lety. Mezi šachisty za totality kolovala legenda, jak Vratislav Hora coby jeden z nejmladších podplukovníků Československé lidové armády vyhlásil v době sovětské invaze ve svém pluku bojovou pohotovost. Ve výše zmíněném rozhovoru popisuje události trochu jinak, ale neméně zajímavě: “V Budějovicích v té době bylo hodně vojska. Bylo tam velitelství divize, všechny divizní útvary. Kromě toho velká vojenská nemocnice a letiště. V noci z 20. na 21. srpna obsadili ruští vojáci pomocí výsadku letiště a řídicí věž, ze které pak naváděli ta jejich obrovská letadla. Jenomže hned to první navedli do lesa. Takoví to byli chytráci. Dovedete si představit, jak to tam asi vypadalo. Navíc se o tom nesmělo nikde ani mluvit, ani psát. Ti, kteří to přežili, byli odváženi do nemocnice. Ruský důstojník s pistolí v ruce namířil na českého chirurga a nařídil mu, aby ho zachránil... Se sovětským důstojníkem, který byl velitelem pluku stejně jako já, jsme si mezi čtyřma očima slíbili, že ani jeden na sebe nevystřelíme. On byl se svou divizí asi tak pět kilometrů od nás a veškerou vojenskou techniku měli v lese. Tak jsme se nějak domluvili a dokonce po pár dnech jsme jim umožnili, aby si od nás mohli brát vodu. Vžil jsem se i do jeho situace, on moc dobře věděl, že tady u nás žádná kontrarevoluce není, ale nesměl nic říkat. Situace se postupem času zklidnila a oni odjeli. Jenomže pak začali úřadovat naši, kteří v tu kritickou dobu byli buď na dovolené, nebo nějakým záhadným způsobem z toho všeho vyklouzli. A právě tito lidé začali dělat prověrky,“ vzpomínal inženýr Hora po letech na okolnosti svého propuštění z armády.

A pak přišla druhá polovina jeho života naplněná prací pro milovaný šach. Jako skladník v cukrovaru uplatnil svůj organizační talent, takže s výjimkou řepných kampaní zvládal řízení příjmu a expedice “levou zadní” a většinu pracovní doby věnoval tréninku mládeže a metodické přípravě. Po pravdě, tréninku a práci šachového funkcionáře asi věnoval i většinu volného času. A to prosím v době bez počítačů, kdy většinu textů psal ručně svým krásně čitelným rukopisem. Svou pílí některé své svěřence - konkrétně mě - doslova zahanboval. Vzpomínám si, jak mi jednou přivezl tlustý diář, kde na každý den v roce byla speciálně pro mě vybraná a ručně opsaná partie k přehrání... psal mi úkoly rychlejším tempem, než jsem já stíhala plnit. A to jsem byla jen jedním z mnoha střípků, mezi které během své dlouhé trenérské kariéry dělil pozornost. K jeho svěřencům patřili třeba moravší velmistři a velmistryně Karel Mokrý, Zbyněk Hráček, Vlastimil Babula, Tomáš Oral, Lenka Ptáčniková, Olga Sikorová a mnozí další. Celých 25 let byl předsedou šachového svazu okresu Uherské Hradiště, který se pod jeho vedením stal nejšachovějším ze všech okresů a šachy se tam hrály skoro v každé vesnici.

Každý pamětník jistě potvrdí, že Vratislav Hora byl člověk mimořádné pracovitosti, výkonnosti, vysoké inteligence a vojenské preciznosti. Pracovník, po kterém by za normálních okolností skočili nejen v armádě, ale v kterémkoli náročném provozu. Ale u nás se v té době schopnými lidmi plýtvalo, ba naopak byli odstavováni z důležitých pozic a odklízeni do ústraní, kde jim v důsledku umělé přezaměstnanosti zbývala hromada času a energie na jiné činnosti. A v tomto případě na činnosti velmi užitečné a záslužné. Československý šach získal v osobě Ing. Vratislava Hory člověka, který se práci věnoval s vášnivým zaujetím, obrovským nasazením a především s plnou silou svých metodických a organizačních  schopností. Kdyby nebylo srpna 1968 a prapodivné souhry dějinných okolností, mohl by si šach o někom takovém nechat akorát zdát. Ale říkám si, že i on sám byl takto možná šťastnější, než kdyby zůstal v normalizační armádě, protože dělal práci, kterou miloval.

Pane trenére, moc děkujeme! Vzpomínám a zdravím do šachového nebe.

Autor: Petra Kišová | středa 22.8.2018 20:39 | karma článku: 25,22 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Turci znovu dobývají Balkán

Turecké vlajky vesele povlávají ve větru, nápisy v turečtině lákají k občerstvení. Nejsme ani v Turecku, ani v turecké čtvrti někde v Německu, ale na silniční trase Bělehrad - Istanbul.

29.7.2018 v 12:31 | Karma: 38,55 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...