Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není přímo vidět, ale co je skoro hmatatelně cítit. Přesah, vyšší smysl, duchovno - tak všelijak se tomu může říkat. 

Některá místa nesou tuto tíži zcela zjevně a nepokrytě – kostely, hřbitovy, stará vězení. Tam všude lidé ztichnou a na okamžik nehledí ven, nýbrž do sebe. Velcí vtipálkové ještě utrousí pár veselých slůvek, která tentokrát nikoho nerozesmějí, a posléze i oni zmlknou v pokoře. Je to tak správné, protože i pokora patří k životu. Právě ona je pravým smyslem takových návštěv, což naši předkové věděli daleko lépe než my bláhovci, kteří se těmto místům vyhýbáme a v honbě za zábavou se neustále snažíme chmurám utéci. (Marně, protože ony nás, tak hloupě nepřipravené, nakonec stejně dostihnou.)

Na druhé straně existují místa, jejichž prokletí můžeme cítit, třebaže ne přesně definovat. Trosky stavení, které kdysi dávno lehlo popelem a nikdo neví, jak se to vlastně stalo, ale nikdo na tom místě už nikdy nestavěl. Vnímavý návštěvník dobře chápe proč.

Ovšem zcela zvláštní a mimořádnou pozici mezi všemi těmi místy má jedno, o kterém chci dnes psát. Zlověstné tak, že to vnímá nejen každý příchozí, ale i sama příroda, která diskrétně ztlumila své projevy. Opravdu. Já tam byla v květnu, ale v Osvětimi jako by vládl věčný podzim.

Už předtím jsem věděla o historii tábora dost a domnívala se, že mě tam nic nezaskočí, což byl omyl. Jiné je číst v knize, jiné je vidět ve filmu a jiné je vstřebávat informace přímo na místě hrůz. Teprve tam, když se na člověka ze sluchátek valí ta nepředstavitelná čísla a za některými vidí konkrétní lidské osudy, může se přiblížit k pochopení rozměrů té katastrofy. Přiblížit, protože pochopit ji v celé obludnosti nelze.

Preventivně jsem se dopředu obrnila lehkým cynismem a myslela si o sobě, jak nejsem otrlá, ale stejně jsem jeden moment nevydržela. V části věnované dětským vězňům a Mengeleovým pokusům jsem strhla sluchátka a šla na ostatní počkat ven, na vzduch. Jsou informace, které by se matce z hlavy dostávaly jen těžko, a já tam chci mít veselejší věci.

Ale i s vynechávkami toho každý návštěvník uvidí a uslyší tolik, že se mu kus těch strašlivých provinění a utrpení usadí na bedra a tlačí je pořád níž. Dokonce i chlapi, kteří nebrečeli možná od dětství, tam mezi baráky nenápadně vytahovali papírové kapesníky. Když je těch cizích vin už příliš, někdo zkusí setřepat je ze sebe černým humorem. Jenomže velmi rychle pochopí, že tady to nefunguje. Osvětim se zkrátka vzpírá všem běžným měřítkům a zažitým postupům.

Nic naplat, na tomto místě se člověk pořádně nadechne, teprve když projde branou zpět do života a nechá všechno to peklo za sebou, zdánlivě. Protože potrvá ještě hodiny a dny, než se mu přestane vracet. A to ještě netuší, že kousek, docela malý kousek Osvětimi si s sebou ponese už pořád.

 

Jestli má Osvětim vůbec nějaký smysl, tak jedině jako memento natolik hrůzné, aby na věky zapůsobilo na celé lidské pokolení. Čas od času bychom si to memento připomenout měli, bez ohledu na data a výročí. A zejména v těžkých dobách, které plíživě přicházejí a znovu volají z hlubin temné duchy dřímající v samotné lidské podstatě. V poslední době je tyto duchy slyšet stále častěji, ozývají se ve výkřicích extremistů, ale i v řečech spořádaných občanů a v oficiálních projevech politiků. Nejistá budoucnost těmto temným hlasům přeje, takže jednou může stačit pouhá jiskra a pár tupě stádních hlav vymetených zvenku i zevnitř coby předvoj, aby se rozhořel požár, který bude pozdě hasit.

Možná proto dnes myslím na Osvětim a říkám si, že by ji jednou za život měli povinně navštívit všichni a hlavně mladí. Není tak daleko a její návštěva určitě vyjde levněji než obvyklé cesty za turistikou a za zábavou. Bude to výlet, ze kterého si cestovatel nepřiveze ani suvenýry ani opálení, ale něco daleko cennějšího. Pojede si tam pro vzpomínku, možná jen drobný střípek, ale pevně zahnízděný v srdci, kde bude mít kouzelnou moc překřičet temné duchy a dát zvítězit dobru. Pojede si tam pro malý kousek Osvětimi v sobě.

Snad ho nikdy nebude třeba, ale bude dobré ho tam mít, pro všechny případy.

Autor: Petra Kišová | neděle 27.1.2019 9:58 | karma článku: 14,70 | přečteno: 191x
  • Další články autora

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Turci znovu dobývají Balkán

Turecké vlajky vesele povlávají ve větru, nápisy v turečtině lákají k občerstvení. Nejsme ani v Turecku, ani v turecké čtvrti někde v Německu, ale na silniční trase Bělehrad - Istanbul.

29.7.2018 v 12:31 | Karma: 38,55 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...