Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

ivahut

2. 12. 2011 21:02
Dodnes se mi rosí čelo, kdyžsi vzpomenu

na synovu mladou učitelku. Psala mi vzkazy "kdyby jste, aby jste", tvrdila, že drahokami je správně, protože koncovka -ami je vždy s měkkým i, a že tam je zájmeno ulazovací. Kluk měl, chudák,doma  permanentní doučovák...

0 0
možnosti
JK

filmoidos

2. 12. 2011 17:00
stárnoucí učitelky nesly 22 let naši republiku

... bez těch "stárnoucích" hrdinů naší doby by se státní školství dávno zhroutilo: více než polovinu tvoří právě ženy před důchodem, které za sebou mají 22 let platové mizerie - a přesto v procesu vydržely. Každý výrobce knedlíků /při vší úctě k živnostem/ si za tu dobu vydělal na dům, kdežto této skupině zaměstnanců se po léta vyměřuje plat podle socialistických tabulek - s růstem tak cca o 200-300 Kč ročně. Pokud se chce dnes ministerstvo těchto zasloužilých obětavců zbavovat, je to sprostota - konec konců, jaký div: ministr financí při veřejné debatě na otázku po příjmovém marasmu kantorů odsekl, že mají nejnižší úvazek, tak co by ještě chtěli!

1 0
možnosti
B

Bucharovic

2. 12. 2011 15:35
.

Nic ve zlém, ale kdyby opravdu ty ,,stárnoucí" učitelky najednou řekly - ,,...a víte co, my se vám na to můžeme vykvajznout..." a opravdu do toho důchodu odešly, tak má školství docela problém. Jen těch družinářek - důchodkyň, co všude po školách je...

2 0
možnosti
B

Bucharovic

2. 12. 2011 15:38
Re: .

Navíc, ta učitelka v důchodovém, nebo skoro důchodovém  věku už asi nepůjde na mateřskou - narozdíl od ,,mladých a perspektivních", že ne...?

1 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

2. 12. 2011 14:52
Ředitel, jmenovaný vládnoucím režimem bude rozhodovat

o platech svých podřízených a kdo se mu znelíbí, resp. nebude volit jeho mateřskou stranu, bude bez peněz. OK, tento demogratický systém odměňování zde dosud nebyl, státní systém byl spravedlivý.

2 0
možnosti
JB

hendrixx

2. 12. 2011 15:10
Re: Ředitel, jmenovaný vládnoucím režimem bude rozhodovat

Tento systém zde byl - za socíku, a zaplaťpámbů, že už není.

1 0
možnosti
PZ

Rájec

2. 12. 2011 14:09
Jwe to maličkost, ale škola není podnik

Autorka uvádí: Je to smutné, ale tak už to na pracovním trhu chodí. A zdaleka nejen ve školství. Každý majitel podniku rozhoduje o výši platu podle kritérií jako kvalita odvedené práce, postradatelnost konkrétního zaměstnance, reálná hrozba jeho odchodu a další perspektiva pro podnik. Nevěřím, že v dnešní době podnikatel zvedne plat úřednici po padesátce jenom proto, že se to prostě sluší nebo že se to tak dělalo vždycky. A proč by na tom právě učitelky měly být lépe než zaměstnanci v jiných profesích?

Vedle jiných nepravd je podstatné to, že škola není podnik. Základním cílem podniku je tvořit zisk. Tento cíl školy nemají. Jsou státní, financované z rozpočtu a řídí se podle pravidel jako každý jiný byrokratický systém. Argumentace o mladých výkonných neplatí. Je to účelová hloupost. Pro zjednodušení - mladý medik nebo prof. Pirk. Libovůle (pokud to tak skutečně dopadne) ředitelů v takovém systému nemůže fungovat, bez dalších důsledků - korupce, nipotinizmus, nestabilita systému.

1 0
možnosti
N

NewDorianGray

2. 12. 2011 14:32
Re: Jwe to maličkost, ale škola není podnik

Takže starý učitel automaticky znamená dobrý učitel a naopak? Myslel jsem, že povinná školní docházka u nás byla zavedena už za Marie Terezie. Jak je možné, že vás minula? ;-)

3 0
možnosti
L

Leopoldo

2. 12. 2011 13:12
Kdo je schopný,pracovitý a poctivý

nemusí pracovat za málo.Muze zmenit práci a zamestnání y nekolikrát,az najde co myslí ze si zaslouzí.Ten kdo pri dnesní svobode,si jen stezuje ze vydelává málo,pravdepodobne si nezaslouzí více.Tak to je,az na nejaké malé vyjímky.

0 0
možnosti
AJ

aljavX

2. 12. 2011 13:22
Re: Kdo je schopný,pracovitý a poctivý

já bych ale byl rád, kdyby naše děti učili dobří pedagogové a to jak mladí tak třeba i starší. A toho docílíme i finanční motivací, odvozené od kvality vyúky. Samozřejmě je problém, že to bude hodnotit ředitel, takže i tam může dojít k "nadržování" a osobním "antipatiím". Ale který systém je dokonalý, že ?

0 0
možnosti
RK

semelik

2. 12. 2011 12:56
mladá paní, SCHOPNÍ mladí lidé po absolvování pedáku

do školství většinou (zejména mají-li aprobaci z neslovanského jazyka):

A) vůbec nenastoupí, a už vůbec ne kluci

B) po pár měsících zdrhnou, když zjistí co by to měli vzdělávat a za kolik peněz.

Zkuste hádat, co je správně, můžete i víckrát. Ono z pozice matky, která přijde do školy dvakrát za rok na třídní schůzky (nebo jak se to dneska jmenuje) se to bezvadně hodnotí.

A potom - pěkný den přeju.

6 0
možnosti
PS

Petr4905

2. 12. 2011 13:05
Re: mladá paní, SCHOPNÍ mladí lidé po absolvování pedáku

máte pravdu, ale nejdou tam proto, že je není možné zaplatit protože ty peníze dostávají jiní za "odučené roky" bez ohledu na kvalitu.

1 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

2. 12. 2011 12:55
Plácáte nesmysly

Jestliže je rozdíl v základním platu u začínajícího učitele a učitele s 30 lety praxe zhruba 3 000 Kč, tak to žádná motivace není. Vy si snad myslíte, že mladý ajťák nebo učitel cizích jazyků kvůli těm možným 3 000 navíc zůstane ve školství?

Ale věřím, že díky silně populistickému titulku bude karma článku docela vysoká. ;-)

6 0
možnosti
AJ

aljavX

2. 12. 2011 13:24
Re: Plácáte nesmysly

ale právě díky té změně, ten rozdíl může být i vyšší ! A teda osobně pochybuji, že rozdíl mezi učitelkou co učí 30 let a tou co nastupuje po škole je pouhé 3tisíce, v rámci jedné školy.

samozřejmě, že asi ástupní plat nemůže být hned srovnatelný s platem učitelky co učí kvalitně a několik let :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 12. 2011 12:51
prokryndapána

Nějak ve školství není ta iniciativa  mládých vidět (a pár stovek na platu to nespraví). Kvalita výuky jde rapidně dolů, a stát se snaží potupnými testy (nyní u maturit, později na základkách) dosáhnout že se žáci naučí alespoň to nezbytné minimum.. Za takovou "kvalitu" zaměstnanců  by se asi každý soukromý podnikatel pěkně poděkoval...

0 0
možnosti
PS

Petr4905

2. 12. 2011 13:07
Re: prokryndapána

Máte pravdu, tarif je třeba zrušit úplně.

0 0
možnosti
JD

pedr64

2. 12. 2011 12:49
že někdo absolvoval pedagogickou fakultu

sice deklaruje, že má potřebné znalosti, ale už nic nevypovídá o tom, jestli je bude také umět předávat svým žákům. je nesmysl, aby měl stejný plat, jako kolega s xx letou praxí. Navíc, co taková situace způsobí ve sborovnách, si asi každý umí představit

4 0
možnosti
PS

Petr4905

2. 12. 2011 12:59
Re: že někdo absolvoval pedagogickou fakultu

Jde právě o tu schopnost "předávat znalosti", ale to už zas až tak nesouvisí s "praxí", mnozí to nedokáží ani po 40 letech praxe, a o to jde.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS