Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Pani autorce doporucuji absolvovat obrizku, aby mohla lepe srovnavat...

1 2
možnosti
MJ

To, že se paní Kišová plete nikoho neopravňuje k tomu, aby jí přál, aby na ní někdo páchal tak ohavný zločin, kterým obřízka je!!!!!!!!!!

Tady se ve vaší reakci NAPROSTO pletete Vy!!Rv

0 1
možnosti
PP

Pomlazka je predkrestansky zvyk a Velikonoce krestansky, kdyz se vzdame krestanskych tradic, na nichz nase kultura vznikla, tak je s nami konec... Koneckoncu mame pekne nakroceno...

1 0
možnosti
VP

Na Vašem místě bych se zaměřil na daleko strašnější (zlo)zvyky. Co třeba Mikuláš?

Nejen že se děti mystifikují existencí andělů a čertů, ale dokonce je jim vyhrožováno, že když budou zlobit, tak skončí v pekle.

Do teď mne probouzí dětský pláč a vidím před sebou ty potoky slz.

A co si budeme namlouvat, tyto šrámy na duši se hojí daleko hůře jak šrámy na těle.

Osobně jsem se narodil 5. prosince, takže jsem měl navíc každý rok pokažené narozeniny.

3 0
možnosti
JS
JH

J92a47n 50H69r10u58b78e78š

19. 4. 2017 11:31

Nelíbí se Vám to? No tak koledníkům neotvírejte, proti Vaší vůli Vás nikdo o Velikonocích mrskat nebude. A po tom, jestli se ta tradice líbí jiným a dodržují ji, je Vám velké kulové. Možná jste měla v životě smůlu na nějakého kreténa, který Vám někdy o Velikonocích nařezal - a vážně si myslíte, že za to mohly jen a jen ty Velikonoce, a že jindy by ženu ani květinou neuhodil? Podstatou velikonočního koledování rozhodně není násilí - a je mi líto toho, kdo to nechápe. I Vás.

8 2
možnosti
Foto

R18o25m95a10n 43K84o83z98e86l

19. 4. 2017 10:49

Mi řekla jedna dcerka, že ať tu velikonoční básničku řeknu pěkně celou, aby byla zdravá. Tak asi tak.

0 0
možnosti
MP

M84i67l40a49n 67P29o15l80á39k

19. 4. 2017 10:17

Zásadní argumentačí problém vidím v tomhle odstavci:

dobře vím, že v naprosté většině tady o násilí vůbec nejde. Ale vy mi zase věřte, že v některých případech o násilí jde a že i jediný kretén dokáže ženě naprosto pokazit dojem z jinak neškodného zvyku.

Zdroj: http://petrakisova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=599507

Takto by se totiž dalo argumentovat vůči skoro jakékoli lidské činnosti, protože onen kretén, který jinak bezproblémovou záležitost promění v problém, se může vyskytnout kdekoli a kdykoli.

9 0
možnosti
VB

Vy jste ukázka toho, že v dnešní době každý se svým názorem může bezpracně vylézt na veřejnost. A názory má každý (jako díru do zadku, jak zní ona kultovní hláška), ale je otázka, jestli jsou ostatní na ně zvědaví.

1 7
možnosti
MT

Zcela totéž se dá ovšem říct o vás (a o úplně každém) a vašich názorech...

9 1
možnosti
BH

Trošku jste zapomněla na zpívání, koledování. Je to i o výchově, přístupu. Vnouček se každý rok musí např. naučit novou koledu.

3 0
možnosti
Foto

Aj keď tvrdíte, že nie ste feministka, už prvá veta je feministický nezmysel. Jednalo sa o sviatky nového života, plodnosti a v tejto súvislosti bola aktivita očakávaná od mužov. Nemalo to nič spoločné s mužskou dominanciou.

Ešte väčší nezmysel je do toho zakomponovať dokonca domáce násilie. Šibanie a olievanie s tým nemalo nič spoločné. Jednalo sa o mágiu našich predkov, ktorú spájali s očistou, plodnosťou, mala aj spoločenský a ďalšie významy. Bol to len jeden z mnohých rituálov, ktorý ste vytrhli z kontextu. :-)

Váš prístup je úplne rovnaký ako žiadať zrušiť autá, pretože jeden zo 100 vodičov spôsobil nehodu.

5 6
možnosti
JH

J75a81n 44H17r80u73b86e30š

19. 4. 2017 11:37

Dodal bych ještě, že původně se prý šlehali a polévali všichni navzájem, muži i ženy. V některých regionech pak později tento zvyk nabyl podobu, že děvčata mohla mládencům pomlázku a polévání po poledni oplatit.

4 0
možnosti
RV

Paní Kišová, děkuji za hezký článek. Cítím to úplně stejně. Tento zvyk je mi nesmírně protivný. To že je tradiční, neznamená, že ho budu automaticky přejímat jako hezký. Ať si tohle mrskání dodržuje dobrovolně, kdo chce. Ale ono to většinou dobrovolné nebývá . Když žena tohle mrskání na vesnici odmítá, tak je "divná", "nafoukaná" apod. Jako každý člověk, když nemá "většinový" názor. Hrozné je, když se dole musíte omlouvat, že nejste feministka atd. Nedivím se Vám, protože hodně lidí nepřijímá netradiční názory, nerespektují je a uráží. Takže díky za článek.

11 3
možnosti
JH

J17a90n 35H25r83u54b67e58š

19. 4. 2017 11:43

Nesmysl. Ani na vesnici dnes nikoho nepřekvapí, když o Velikonocích pojedete třeba na lyže nebo na výlet na kole - podle počasí, nebo když využijete 4 dny volna a vyrazíte třeba za teplem na jih. Dávno už se nepředpokládá a nevyžaduje, aby žena seděla na zadeli doma s nachystanou ošatkou vajec, kvůli tomu Vás nikdo nebude považovat za "divnou". Podsouváte druhým svoje utkvělé představy.

6 1
možnosti