Úspěšnost olympioniků srovnává nesrovnatelné

Každý nekrolog paní Věry Čáslavské zdůrazňuje, že zemřela naše nejúspěšnější olympionička, a většina to píše hned v titulku nebo v první větě. Je počet medailí opravdu to hlavní?

S 11 medailemi vede Věra Čáslavská žebříček úspěšnosti našich olympioniků a ve světovém pořadí drží šestnáctou příčku. Není pochyb, že jde o fenomenální výsledek. Ale samotná tabulka úspěšnosti je trochu nefér vůči sportům, kde víc než jednu olympijskou medaili za čtyři roky zkrátka získat nelze, kdyby se sportovci rozkrájeli. 

Podíváme-li se na historicky nejúspěšnější světové olympioniky, zastoupení v první šestnáctce hovoří jasně. Je to výhradně souboj těch nejúspěšnějších ze sportů, které na rozdíl od jiných umožňují medailovou žeň. Pětkrát sportovní gymnastika, čtyřikrát plavání, čtyřikrát atletika (ale samozřejmě pouze běh) a po jednom biatlon, kanoistika a běh na lyžích. I jiné sporty mají své legendy, ale do tabulky nejúspěšnějších olympioniků v této konkurenci prostě nemají šanci proniknout. Proto je měření úspěšnosti pouze podle počtu medailí poněkud pokulhávající a srovnává nesrovnatelné.

Tím nijak nesnižuji památku ženy, která včera odešla a které si velmi vážím. Věra Čáslavská je jistě legendou našeho sportu a nejúspěšnější sportovní gymnastkou, jakou jsme kdy měli a asi i mít budeme. Navíc to byl člověk příkladné morální síly, s pevnými politickými postoji a ochotný pomáhat druhým. Že je shodou okolností danou tím , že se právě v jejím sportu uděluje více sad medailí než v naprosté většině jiných, zároveň naši historicky nejúspěšnější olympioničkou, je bezesporu statisticky zajímavá věc, ale určitě ne ta nejdůležitější.

Autor: Petra Kišová | středa 31.8.2016 16:38 | karma článku: 23,14 | přečteno: 1195x