Smutně veselá kauza Pitomio

1. 02. 2017 13:28:22
Zesměšňování a komolení jména je v pořádku už i v tištěných médiích. Doba zhrubla, zábrany padly a Vrchní soud v Praze to odklepl včerejším rozsudkem, podle kterého lze při oprávněné kritice přejmenovat Tomia Okamuru na Pitomia.

Stručně k případu. V roce 2013 týdeník Reflex několikrát označil poslance jako Pitomia, za což dotyčný vydavatelství žaloval. Postupně případ doputoval až k vrchnímu soudu, který potvrdil původní nález. Bezdůvodné komolení jména poslance je nadále zapovězeno, ale při oprávněné kritice ho Reflex smí titulovat Pitomio. Více zde: http://www.lidovky.cz/okamura-neni-pitomio-0rw-/zpravy-domov.aspx?c=A170131_170833_ln_domov_jho

Rozsudek ve stylu chytré horákyně mě v první chvíli pobavil. Jak to kdosi vtipně komentoval, “může se mu říkat Pitomio, ale jen v liché a sudé dny v měsíci”. Jenže co nám tím soud vlastně říká? Kritika politika může vedle argumentů zahrnovat i posměšné komolení jména. Úplně stačí, když tato kritika bude oprávněná. Což se ovšem rozumí jaksi samo sebou, protože autor kritiky si přece vždycky myslí, že má důvod a právo kritizovat, jinak by to asi nedělal.

Uf. Teda nikdy by mě nenapadlo, že zrovna já se budu veřejně zastávat Tomia Okamury, který mi nijak blízký není a politicky už vůbec ne, ba právě naopak. Jenže tady nejde o Okamuru, ale o princip, konkrétně o meze slušnosti nastavené v mediálním prostoru. Smát se politikům je samozřejmě v pořádku, ale mělo by se jim smát jen za to, co řekli a udělali, nikoli za to, co nemohli ovlivnit. A jméno je jednou z věcí, za které nikdo nemůže.

Jsou samozřejmě jména, která k posměchu přímo nahrávají, vybavím si třeba jistého poslance za KSČM, ale tento druh humoru je natolik laciný, že jsem ho (naštěstí) nikde v médiích nepostřehla. Podobně ubohé by bylo smát se někomu za hrb na zádech nebo za křivou hubu a dávat to do souvislosti s pokřivením charakteru.

Neříkám, že se tak neděje. Na sociálních sítích nebo v diskuzích pod články se to bohužel hemží i ubožejšími projevy. Ale povolit laciné zesměšňování formou komolení jména i v tištěném médiu, to je sestup zase o krok níže. A hlavně signál, že kritika klidně může mít i tuhle komolící a zesměšňující formu, přičemž žalob se netřeba obávat. No nazdar...

Autor: Petra Kišová | středa 1.2.2017 13:28 | karma článku: 47.13 | přečteno: 9607x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 251 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 626 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...