Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turci znovu dobývají Balkán

Turecké vlajky vesele povlávají ve větru, nápisy v turečtině lákají k občerstvení. Nejsme ani v Turecku, ani v turecké čtvrti někde v Německu, ale na silniční trase Bělehrad - Istanbul.

Pro jihoslovanské národy je Turek historickým nepřítelem číslo jedna. Něco jako pro nás Němec a Rus dohromady, ale ještě daleko hůř, protože Turkem, co v noci přijde a podřízne krk, se na Balkáně strašívaly děti; a mělo to celkem reálné kořeny. S etnickou nedůvěrou se navíc pojí ještě náboženská, protože islám se pro Srby a Bulhary taky rovná Turek a nepřítel. Sice už dobrých sto a více let je to historie a balkánské národy se od té doby několikrát dokázaly úspěšně vyvražďovat i bez Turků, ale hořká několikasetletá zkušenost z kolektivní paměti jen tak nezmizí.

Přesto dnes na hlavním silničním tahu Bělehrad - Sofie a dál k tureckým hranicím vesele povlávají turecké vlajky s půlměsícem. Někde visí na stožáru, jinde jsou připojené jako výrazný symbol u nabídky, která v turečtině láká na halal stravu, ubytování mezi soukmenovci a další služby poskytované Turky Turkům. Červená vlajka je jednoduché a z dálky rozpoznatelné znamení, které cestovatelům říká, že tady budou mezi svými. A počet vlajek ukazuje, že turecký business v kdysi Osmany porobených balkánských zemích jenom kvete.

Kdo tudy projíždí začátkem léta a pod vlivem poplašných zpráv vyhlíží vlnu muslimských uprchlíků valící se od jihu na sever, bude nejspíš překvapen muslimskou vlnou mířící přesně opačným směrem. V západoevropských zemích začínají prázdniny a místní Turci, kteří se počítají už na hezkých pár milionů, vyrážejí na dovolenou... kam jinam než do Turecka. Nebo odvážejí děti k babičce na prázdniny. Nebo se jedou pochlubit rodině novým autem a dovézt dárky. Každopádně mají vozy nacpané tak, že letadlem by to opravdu neodvezli, a tak raději volí dlouhé putování po vlastní ose. Někdo jede přes Záhřeb, jiný přes Budapešť, ale v Bělehradu se všichni Turci slijí do jednoho mohutného proudu a hlavně o víkendech ucpávají hraniční přechody a mýtné budky na dálnicích, kde se tvoří i několikahodinové fronty.

Na té dlouhé a nepříjemné cestě je potřeba se občerstvit, najíst, vyspat, případně opravit auto, ale tihle Turci nemají hluboko do kapsy a rádi za služby zaplatí. Mnozí z nich tím raději, když to budou služby poskytované zase Turky. Přespí v motorestu, kde nepotkají žádné poloodhalené ženy, strava bude zaručeně halal a v pokoji nenajdou v minibaru alkohol, zato nebude chybět modlitební kobereček. Nebo to třeba bude úplně sekularizovaný penzion, ale vařit se bude po turecku a dopravní zážitky si s ostatními povypráví v turečtině, takže se už na cestě budou cítit jako doma.

Potud vše ok, proč ne. V Bulharsku žije početná turecká menšina a v srbském Sandžaku zase Bosňáci čili muslimové, takže proč by místní nemohli nabízet služby svým soukmenovcům. Nebo proč by se tady nemohli usazovat Turci z jiných zemí a provozovat business, ke kterému mají jazykové a kulturní předpoklady. Ale když projíždíte zjevně chudými venkovskými oblastmi, třeba z Niše k bulharské hranici, vidíte situaci očima místních a z toho pohledu až mrazí. Vesnice, kde přežívá jedině benzínka a v otlučeném baráku minimarket, ale na druhé straně silnice prosperující restaurace s tureckou vlajkou a klientelou v nablýskaných bavorácích a audinách. Evropští Turci sem přivážejí peníze a prosperitu, ale zase jen Turkům nebo těm, kdo se přizpůsobili tureckým pravidlům. Ostatní můžou akorát koukat, jak peníze projíždějí kolem.

V posledních letech jsme tou trasou jeli několikrát a i pro občasného pozorovatele jsou patrné základní trendy. Turecký proud stále sílí. Služeb cílených na tureckou klientelu přibývá. A co je asi nejviditelnější, z roku na rok (od července 2017 do července 2018) výrazně přibylo tureckých vlajek. Možná to souvisí s nástupem agresivního tureckého nacionalismu prezidenta Erdogana. Každopádně Turci v Srbsku a Bulharsku se po desetiletích nenápadného přežívání už nebojí zvednout hlavu a hrdě ukázat: jsme tady!

Na horké balkánské půdě možná začala tikat další časovaná bomba.

Autor: Petra Kišová | neděle 29.7.2018 12:31 | karma článku: 38,55 | přečteno: 2118x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!