Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

carandache

26. 4. 2011 19:12
Karma!

Mí rodiče mě naučili naučili krásně spát (pravda - v atmosféře řevu a dusna), ovšem u každého dítěte se ve třetí či čtvrté třídě začne projevovat jeho osobitý styl písma. Stejně i já občas luštím svou poznámku někde ve stresu bleskově napsanou. Moje kamarádka psala celkem obstojně, ale blechy. Nyní žije v Anglii a má problém, protože její písmo málokdo rozluští. Její syn se naučil psát čímsi přibližným našemu Comenia Scriptu, píše rychle a stále velmi čitelně. To by mělo být základem předmětu psaní - čitelnost. A když vidím svou dceru v první třídě, jak pomalu s potem na čele usilovně přemýšlí kam zatočit kličku u malého psacího f, myslím, že na Comenii něco je - je jednodušší. A ač byl "krasopis" zrušen, pořád se známkuje kvalita písma. Nikoli čitelnost.

0 0
možnosti
MM

venenum

26. 4. 2011 20:28
Re: Karma!

rodiče vás učili "spát" - aha, asi psát

... a nenapadlo vás, že kvalita úzce souvisí s čitelností?

Víte, že když píšete delší text Comenií, na "kvalitě" písma záleží mnohem víc než píšete-li podle tradičního vzoru ?

Stačí poměrně drobná nepřesnost a vyrobíte zmetek.

0 0
možnosti
D

DAVIDIANUS

26. 4. 2011 18:42
Paní, věnujte se, prosím, tomu,

čemu rozumíte.... elementární školství to jistě nebude.... Krátce, psaní - je něco jako plavání, jízda na kole, kotrmelec, znalost stupnice not, základy kresby a malby, základy slušného chování apod. Chápete ?

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

26. 4. 2011 18:50
Re: Paní, věnujte se, prosím, tomu,

K základním dovednostem patří i čtení, což asi Vaší silnou stránkou nebude, protože jste skončil u nadpisu. Tak prosím dočtěte do konce a pak mi povězte, kde tvrdím, že se děti nemají učit psát.

0 0
možnosti
DK

Fonon

26. 4. 2011 18:36
a kde je závět tohoto vtipu?

nebo to snad nebyla ironie?8-o

0 0
možnosti
MP

Martin V2

26. 4. 2011 17:59
nepochopil sem vtip?

0 0
možnosti
SS

Sergeant survived

26. 4. 2011 17:46
Marně jsem hledal závěr,

ve kterém vysvětlíte, že si děláte legraci:-(

0 0
možnosti
MM

venenum

26. 4. 2011 18:17
Re: Marně jsem hledal závěr,

já také. asi to legrace nebyla...:-/

0 0
možnosti
PJ

PájaZítra

26. 4. 2011 17:42
nechci obhajovat staré psací ani nové tiskací písmo

ale jedna věc je jistá - nácvik psaní má jeden veledůležitý důvod, a to vycvičit jemnou motoriku rukou, která se potom každému bude v jeho následujícím životě hodit, např. i při zašroubovávání vypadlého šroubečku z brýlí nebo při vytrhávání nežádoucích chloupků z nosu - nebýt drilu při psaní, tak bysme toto těžko dokázali

a už je fakt jedno, jestli se motorika bude nacvičovat kličkama tradičního psacího písma, nebo na novém Comenia Script (tomuto novému fandím, sám mám škrabopis), ale nacvičovat se prostě musí, jinak bysme pak byli s rukama v (_!_)

0 0
možnosti
MM

venenum

26. 4. 2011 18:21
Re: nechci obhajovat staré psací ani nové tiskací písmo

Přesně tak, jinak než nácvikem se dítě psát nenaučí - a je jedno, jakým písmem. Obě v současné době probírané eventuality mají svá pro i proti. Ani Comenia není samospasitelná, neboť i její používání má svá úskalí. A nejsou zanedbatelná.

0 0
možnosti
MM

Vosiczka

26. 4. 2011 17:36
Ách jo...

Proč učit děti psát, když máme počítače... Když mám něco napsat rukou, tak je to děsný "čmaropis" na hranici čitelnosti. Přesto se domnívám, že umět psát patří k nejzákladnějším dovednostem civilizovaného a vzdělaného člověka a představa, že by se někdo dokázal bez počítače maximálně podepsat je (alespoň pro mne) dost děsivá. To už by děti vůbec nemusely do školy a mohly by školní věk prodřepět u počítače (Proč se učit počítat, když máme PC? Proč se učit zeměpis,fyziku a nebo přírodopis, když si všechno najdu na netu? Proč se učit cokoliv?) To se mají všechny naše znalosti a dovednosti smrsknout na ovládání počítače? Mnoho dětí by to určitě s nadšením přivítalo. Vtom případě by se mělo také vyřešit, jak to udělat, aby jim nikdy v životě nevypadly pojistky a nebo neporouchal PC...

0 0
možnosti
MM

captain cook

26. 4. 2011 18:07
Re: Ách jo...

kdyby bylo podle nepromyslenych vyplodku vazene damy, eventualne by to vedlo k tomu, ze absolventi skol by nebyli schopni se orientovat v zadnych pripadech, kdy by pred nimi nebyl pocitac a k nemu napojena tiskarna.

0 0
možnosti
B

Bezi

26. 4. 2011 16:44
s dovolením - nespadla jste na hlavu?

proč se učit počítat, máme počítače, kalkulačky, na psaní tedy klávesnice, fyziku jsem v reálném životě nepoužila, o dalších předmětech by to bylo to samé.. dějepis, přírodopis, chemie... kolik z toho opravdu v reálu užijeme... podle paní autorky zřejmě není třeba do školy chodit vůbec? tak tenhle článek - to bylo tedy moudro...:-(

0 0
možnosti
JJ

jonatan66

26. 4. 2011 17:02
Re: s dovolením - nespadla jste na hlavu?

Vy jste pravděpodobně krasopisu věnovala ve škole mnoho času což se už bohužel nedá říci o Vašich "dovednostech" pochopit obsah textu. Takže jste (sice nechtíc) důkazem toho, že čas věnovaný drilování krasopisu by měl být ve škole věnován něčemu smysluplnějšímu ;-D

0 0
možnosti
K

Kittanya

26. 4. 2011 16:29
nic než základy, na kterých se staví

I když se Vám to jeví jako pěkná zbytečnost, je to nutnost. Nevím, kolika školáčkům jste měla tu čest nahlédnout pod jejich pero, ale já jsem viděla dost.

Tady nejde o perfekcionismus, ale jde o přetvoření hrubé motoriky v jemnou. Řada z nich křečovitě drží tužky, řada z nich se učí trpělivosti, řada z nich si potřebuje vypěstovat aspoň základy pro to, aby si našli vlastní styl.

Je vidět, že se na toto zapomíná, neboť ani prvňáček si po sobě neumí přečíst to, co napsal, protože se to ani vzdáleně nepodobá tomu, co je obecné a co umí přečíst všichni.

Ale s jedním s Vámi souhlasím: není vůbec nutné trápit děti zbytečným perfekcionismem. Avšak dokud se nenaučí to základní, těžko si najdou svůj vlastní čitelný styl psaní v pozdějším věku.

Navíc, kdo to psaní s nimi potrénuje, když jejich vlastní rodiče jim nemohou věnovat tolik času, co placená a vystudovaná učitelka.

0 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

26. 4. 2011 17:05
Re: nic než základy, na kterých se staví

Já proti základům psaní nic nemám a nikde jsem netvrdila, že všechny tyto hodiny pokládám za zbytečné. Jen je jich podle mě zbytečně moc na úkor jiných, které by pro děti mohly být větším přínosem. Takže mi jde o to stejné co Vám - zbytečný perfekcionismus. (Ale pokud jde o ten vlastní čitelný styl v pozdějším věku - bojím se, že si ho spousta lidí nenajde, ať má základy psaní jakékoli :-) )

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

26. 4. 2011 16:12
To je fakt

Spíš bych do nich tlačil víc matematiky, fyziky apod.

0 0
možnosti