Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Asi má depku,žádnej koledník si na ni letos nevzpoměl...

4 1
možnosti
KL

a to ještě prijde 1.máj...

0 0
možnosti

Sice nejsem nijak velký příznivec pomlázky (žiji v Praze a co si budeme povídat, tady se na tradice nijak moc nehraje), ale srovnáváte nesrovnatelné.

Ano, obojí je tradicí, obojí je dokonce tradicí pohanskou a v tom srovnání sedí (stejně jako je "šlehání" předkřesťanské, je i ženská obřízka předislámská a novější náboženství je pouze přijala za své). Zde ale podobnost končí.

Protože pomlázka je postavená na dobrovolné bázi, zatímco ženská obřízka nikoli. Protože pomlázka je aktem symbolickým, bez zdravotních následků a ženská obřízka je aktem s vážnými zdravotními následky.To je to podstatné a důležité, vše ostatní je vedlejší. A je to zároveň ta věc, kterou se zásadním způsobem odlišují křesťanská a islámská kultura.

PS.: K té symbolice pomlázky. Nemusí být vnímána jenom jako symbol dominance muže nad ženou, ale i jako symbol oplodnění (a tedy plodnosti). Pomlázka zde symbolizuje nikoli dominující, trestající rákosku, ale falus. Vajíčka plodnost. Takové vnímání odpovídá právě pohanské symbolice více a odpovídá tomu i obecné vnímání těchto tradic.

3 0
možnosti
Foto

Žijeme v hodně blbé době. Ženy ztrácejí svojí ženskost a ještě si na tom zakládají a jsou na to hrdé. Pak se nemůžou divit že ubývá mužů džentlmenů a ženy se stávají pouhými sexuelními objekty. Už se těším až se na WC potkám ze ženou jak si od srdce ulevuje. Fakt to bude zážitek.

1 0
možnosti
JS

tím že odmítám byť symbolický akt násilí ztrácím ženskost?

0 2
možnosti
MJ

1. Možná feministka nejste, ale v tomto případě se tak vyjadřujete.

2. Když bude 99% lidí dobrých a jeden sketa, tak to kazí pohled na těch 99%?

3. Osobní zkušenost není přenositelná - tak proč potom neakceptujete osobní zkušenost tisíců jiných spokojených děvčat a žen. Ty nespokojené mohou přece říct předem NE.

4. V článku rozhodně dáváte pomlázku a ženskou obřízku na stejnou úroveň.

Ještě poznámku k tradicím - jsou dobré tradice a jsou špatné tradice. To, že je něco tradice, z toho špatnou věc nedělá. Přece nezakážete Vánoce jen proto, že je to tradice!!!!

11 0
možnosti
AJ

Je pravdou, ze nektere zeny z toho maji trauma, jak mi rekla jedna pritelkyne, napred nas "zmlatili" a pak jsme jim (chlapum) jeste musely nalivat (alkohol).

Pravdepobne k tomuto doslo v obdobi puberty, kdy samozrejme divky jsou extremne "citlive", ti co maji dcery v tomto veku vi sve.

Prirovnani v nadpisu clanku samozrejme kulha, autorka zrejme chtela pritahnout vetsi pozornost.

Rekl bych, ze autorka se muze tesit z toho, ze podle mych zkusenosti a predevsim ve mestech, i kdyz dnes uz i na vesnicich, se tento obycej praktikuje mene a mene, kazdy rok vidam mene a mene chlapcu s pomlazkou a hodne chlapcu uz odmita toto praktikovat, takze behem volneho dne zustavaji doma u svych pocitacu a mobilu......... Sam se snazim pomlazku transformovat u svych potomku na spise spolecenskou navstevni udalost, nicmene pomlazky pletli i ve skole, a svete div se, "instruktori" pleteni byly zeny a divky.......

0 0
možnosti
Foto

Nevím, tuto tradici držím a mám ji ráda. Ne, nejsem masochistka, nikdy se mi totiž nestalo, že by mně či mé dceři kdokoli při pomlázce ublížil nebo nás tím jakkoli ponížil - vždy jde jen o něžné poplácání. Jasně, možná jsme nenarazily na násilnického týpka, i když k nám chodí jak malé děti, tak puberťáci, alkoholem posilnění mladí muži či třeba postarší sousedi. Zato jsem na násilnický typ muže narazila ve vztahu. Tak teď nevím, neměly by se zrušit vztahy???

13 0
možnosti
PK

Bez vztahů by se přece jen žilo hůř než bez pomlázky :-). A hlavně Vám nikdo neradí, že pokud máte špatnou zkušenost s nějakým násilníkem, nemáte už do žádného vztahu vstupovat a je po problému.

0 1
možnosti
PH

P84r23o76c31u62t 75H32o38g

20. 4. 2017 19:31

. Neobhajuji násilí a samozřejmě jsem zažil ozrale kveteny s buzirkou ale nutit sto kilometrů chlapa aby doma lyžovat a utíral prach když vám postavil barák je ulet. Moje zkušenost. A když jsem odmítl slavit Valentina a výročí a narozeniny její matky bylo to na rozvod. Tato společnost trpí rozpadem tradičních hodnot a Velikonoce k nim patří. Kéž by trpěl rozpadem hodnot africký svět kde je ta obřízka. Ale opravdu srovnávat nesrovnatelné

Ty holky v Africe či Arabském světě či Asii,kde jsem dlouhodobě žil se muži nedovolí odporovat. Vy Evropany byste chtěli totální emancipaci.A dělník na stavbě co vám staví ty vaše nezbytné bytecky a domečky... Ani pohledem byste o něj nezávidím..nechápu dneska co se námi děje.. Jde to do háje..

1 2
možnosti
PH

P63r74o69c46u64t 82H48o60g

20. 4. 2017 19:30

A co psychické násilí žen na mužích extra v cechach? Vydírání citové i sexuální to také není v pořádku. Neobhajuji násilí a samozřejmě jsem zažil ozrale kveteny s buzirkou ale nutit sto kilometrů chlapa aby doma lyžovat a utíral prach když vám postavil barák je ulet. Moje zkušenost. A když jsem odmítl slavit Valentina a výročí a narozeniny její matky bylo to na rozvod. Tato společnost trpí rozpadem tradičních hodnot a Velikonoce k nim patří. Kéž by trpěl rozpadem hodnot africký svět kde je ta obřízka. Ale opravdu srovnávat nesrovnatelné

Ty holky v Africe či Arabském světě či Asii,kde jsem dlouhodobě žil se muži nedovolí odporovat. Vy Evropany byste chtěli totální emancipaci.A dělník na stavbě co vám staví ty vaše nezbytné bytecky a domečky... Ani pohledem byste o něj nezávidím..nechápu dneska co se námi děje.. Jde to do háje..

1 0
možnosti
JR

J46a71n 54R16i45c47h71t57e42r

20. 4. 2017 14:42

Stále se oháníte, paní/slečno Kišová, nepřenosnou zkušeností. K tomu lze říci jen tolik - pokud Vám v dětství či mládí opravdu někdo pomlázkou fyzicky ublížil, není to vina zvyku, ale jednoho dementa a rovněž, nezlobte se na mě, tak trochu Vašich rodičů, kteří ho nechali. Kdybych já viděl, že mi někdo doslova mlátí dceru, seřezal bych ho jeho vlastní pomlázkou tak, že by si týden nesedl.

A ani bych za to nechtěl vajíčko.

1 0
možnosti
PK

Nejde tady o mě osobně ani o fyzické ublížení, to by samozřejmě řešilo jinak. Pomlázka asi jen zcela výjimečně překročí hranici i jen dočasných zdravotních následků, přesto je pro mnoho dívek a žen nepříjemnou a bolestivou zkušeností. Hezky takové běžné velikonoční zážitky popisuje jiná blogerka - http://beso.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=599752 - která se na pomlázku dívá stejně jako já, jen smířlivěji. A z téhle diskuse i z dalších na tohle téma je vidět, že to rozhodně nejsou nijak ojedinělé zkušenosti. Odpovědí ženám, co se ozvou, bývá rada, ať tedy už neotvírají nebo tuhle tradici prostě odmítnou dodržovat. A přesně tak to po takové zkušenosti samozřejmě zpravidla skončí i bez chytrých rad. Ale to opravdu nikomu nevadí, že k těmhle zkušenostem vůbec dochází?

3 1
možnosti
PK

Děkuji VŠEM za bohatou diskusi! Je vidět, že pomlázka je stále velmi živé téma a názory na ni se diametrálně odlišují. Oním rozdělujícím příkopem logicky je, tak jako v jiných debatách na toto téma, osobní zkušenost. Kdo ji má jen dobrou, tj. většina zde diskutujících mužů a část žen, generalizuje své zážitky a nevěří, často přímo odmítá připustit, že někdo pomlázku zažil i z té horší, násilné stránky. Tato horší stránka pro ně prostě neexistuje. Svým článkem (s provokujícím výbušným titulkem) jsem této nevěřící většině chtěla připomenout, že pomlázka opravdu může legitimizovat násilí a nemělo by se brát na lehkou váhu a zesměšňovat, když na ně některá žena upozorní nebo když se dívka nechce do těchto hrátek zapojit. Jinak ať si samozřejmě každý dodržuje, jaké zvyky chce. Ale že vy sami na Velikonoce šleháte jenom lehce a ani si vám na tohle žádná stěžovala, ještě neznamená, že tu stejnou zkušenost mají všichni, což nakonec ukázala i tahle diskuse. Ještě jednou díky za přečtení i za všechny názory!

4 1
možnosti
MP

M71i44l92a43n 53P56o41l82á92k

19. 4. 2017 13:24

"... pomlázka opravdu může legitimizovat násilí ... " - v tom je, řekl bych hlavní pointa. Jen tím sama vyvracíte svoji kritiku pomlázky. Ta za to totiž nemůže, jen to násilí může legitimizovat. Já bych spíš řekl rádoby legitimizovat, zdůvodňovat. Za to násilí může ten, kdo ji drží, ale pomlázka z něj násilníka neudělala. Pokud se ten někdo ohání tradicema, tak je nepochopil. Ale opět za to nemůže ta tradice, ale on.

1 0
možnosti